Eğitim Sitesi

Füzyon (Birleşme) reaksiyonu Nedir? Füzyon (Birleşme) reaksiyonu Hakkında Kısaca Bilgi

Füzyon (Birleşme) reaksiyonu Terimi Hakkında Bilgiler

Kimya Terimi Olarak Füzyon (Birleşme) reaksiyonu:

Küçük atom çekirdeklerinin birleşerek daha büyük çekirdekler oluşturmasıdır.

 

    Benzer Kimya Terimleri

    Elektrot: 1. Elektron alışverişinin gerçekleştiği iletken levhalardır. Anot (+) ve Katot (-) olmak üzere ikiye ayrılır. 2. Yüzeyindeki maddeyle çözeltideki madde arasında indirgenme ya da yükseltgenme yarı reaksiyonunun gerçekleştiği uzun bir metal parçası, şerit veya levha. 3. Yüzeyinde daldırıldığı çözeltiden veya çözeltiye elektron aktarımı oluşan iletken.

    Entalpi: 1-Maddenin yapısında depoladığı her türlü enerji toplamı (∆H) 2-Sabit basınçta ısı değişimlerini ifade eden nicelik.

    Allotrop: 1.Kimyasal özelliği aynı, fiziksel özelliği farklı olan atomlar. 2. Aynı elementin uzayda farklı şekilde dizilerek, farklı geometrik şeklindeki kristalleri. 3. Bir elementin atomlarının farklı biçimlerde bağlanmış şekilleri. 4. Aynı element atomlarının uzaydaki farklı dizilişleri sonucu oluşan fiziksel ve kimyasal özellikleri farklı sadece aynı madde ile verdikleri tepkime sonucu oluşan ürünlerin aynı olduğu maddelerdir. Örnek fulleren, grafit ve elmas her ikisi de karbon atomlarından oluşur. 5. Aynı elementin atomları uzayda farklı yapı ve dizilişte bir araya gelerek farklı geometrik şekil ve fiziksel özellik göstermesine Allotrop denir. Örneğin grafitle elmas, beyaz fosforla kırmızı fosfor, rombik kükürtle monoklinik kükürt, ozon ile oksijen birbirinin allotropudur. Allotropların çözünürlük, erime/kaynama noktası kristal yapıları, bağ yapıları, iletkenlik gibi fiziksel özellikleri tamamen farklı kimyasal özellikleri benzer ancak kimyasal tepkimelere girme hızları (aktiflikleri) birbirinden farklıdır. Aşağıdaki tabloda karbon atomunun iki allotropunun özellikleri karşılaştırılmıştır. Elmas (C) · Elektrik akımını iletmez. · Yapısında π (pi) bağı yoktur. · Erime ve kaynama noktası oldukça yüksektir. Grafit · Elektrik akımını iletir. · Yapısında π (pi) bağı vardır. · Erime ve kaynama noktası düşüktür. Yandıkları zaman ikisinde de karbondioksit gazı oluşur ancak tepkime hızları oldukça farklıdır. (Kaynak: TÜBİTAK)

    Faraday Yasaları: Devreden geçen yük ile anot ve katotta açığa çıkan maddelerin miktarları arasında bir ilişki vardır. Bu konudaki kurallar Faraday yasaları olarak bilinir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Kimya Terimleri Sözlüğü