Eğitim Sitesi

Fütürizm Nedir? Fütürizm Hakkında Kısaca Bilgi

Fütürizm Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Fütürizm:

Zamana bağlı çeşitli durumlar ile çeşitli yaşantıları birleştiren görüş.

 

Edebiyat Terimi Olarak Fütürizm:

Gelecekçilik. İtalyan şairi Marinetti'nin 1909'da Fransa'da ortaya koyduğu edebiyat akımı. Bu akım yaşamın sürekli değiştiğini, sanatın da yerleşik bütün kuralları bir yana bırakarak yeni biçim ve anlatım yolları yaratarak bu değişime ayak uydurması gerektiğini savunur.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Fütürizm:

1909 yılında İtalya'da doğan ve geçmişe, şimdiki zamana ve geleceğe değin durumları aynı zamanda gösteren sanat çığırı.

 

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Fütürizm:

1. Yirminci yüzyılın başında ortaya çıkan İtalyan edebiyat ve sanat akımı.

2. İtalyan şairi Marinetti’nin 1909 yılında yayımladığı bildiri ile ortaya çıkan, yeni hayatı övme, geleneksel edebî kuralları yıkma amacını güden ve Dadacılık, gerçeküstücülük vb. akımlara öncülük etmiş olan edebiyat akımı.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Akademizm: Akademizm sözcüğü, bir sanat dalında her türden yeni atılımı yadsıyarak, değişmez olduğu varsayılan onaylanmış, standartlaşmış ilke ve kurallara uygun olarak çalışmak anlamında kullanılır. Yeni sanatsal arayışlara karşı çıkan bir tutumu ifade ettiği için, sözcük olumsuz niteliktedir. (Academicism)

    Semiotik: Dinsel resim ve göstergelerin genel sistemidir. Dört şekli vardır. 1- Sentaks(söz dizimi) göstergeler arsındaki bağlantılarla ilgilidir. 2- Semantik(anlambilim) göstergelerle anlamları arasındaki bağlantılarla ilgilidir. 3- Pragmatik yönü, kişisel üslup göstergelerle yaratıcıları, göndericileri ve alıcıları arasındaki bağlantılarla ilgilidir. 4- Sigmatik, göstergelerle bunların gösterdikleri arasındaki bağlantıları içerir.

    Karyatit: Kadın heykeli biçiminde sütun.

    Madalyon: Daire, çokgen ya da elips şeklinde bir çerçeve içinde yer alan bir figür ya da süslemeden oluşan bezeme ögesi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü