Eğitim Sitesi

Frame Rate Nedir? Frame Rate Hakkında Kısaca Bilgi

Frame Rate Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Frame Rate:

Bir video kameranın saniyede yapmış olduğu çekim oranını ifade eder. Normalde iyi bir video görüntüsü saniyede en az 24 kare çekim yapar. Fakat bu günlerde bazı kameraların video çekimleri saniyede 9 veya 15 kare şeklinde de olabilmektedir. Bunlar düşük çözünürlüklü olduklarından göz bunu pek algılayamamaktadır. Genelde bu özellik 9 fps, 15fps, 24fps, 30fps şeklinde karşımıza çıkar. Bunun açılımı mesela 24 frame per second yani saniyede akım hızı 24 kareden oluşur şeklindedir.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Oynar Baş: Tripod (üç ayak) ya da monopod da (tek ayak) oynar baş olmadığı takdirde fotoğraf makinesi ile yalnızca yatay bir konumda fotoğraf çekimi gerçekleştirilebilir. Oynar başın ayağa eklenmesi, sıkıştırılan vidaların yardımıyla makinenin nerdeyse her yöne çevrilmesini mümkün kılar. Oynar başın bir dezavantajı, fotoğraf karesinin tüm yönlerinin aynı anda kontrol edilmesi gerekliliğinden dolayı, doğru pozisyonu bulmanın daha zor olmasıdır.

    Poz Taraması: Aynı karenin farklı poz değerleriyle seri çekimi ile en azından bir tanesinin doğru pozlanmasını sağlamaktır.

    Digital Zoom / Dijital Zum: Kamerada kullanılan bir yazılım aracılığıyla yapılan bir zumlama eylemidir. Fotoğraf makinesinin optik olarak odaklanabildiği en uzak noktadaki görüntünün bir kısmını yazılım desteğiyle büyütmesi işlemine verilen isimdir. Bu tür zumlamayı ya da büyütmeyi bir resim uygulama programında da yapmak mümkündür. Buna interpolasyon ile yapılan büyütme de denir. Bu şilem sonucunda netliğin bozulması ve fotoğraf kalitesinin düşmesi kaçınılmazdır.

    Bozulma (Distorsiyon): 1- Görüntünün kenarlarındaki düz çizgilerin dışarıya veya içeriye doğru kıvrılmış şekilde görünmelerine neden olan optik bozulmadır. 2- Bir fotoğraftaki perspektif olağanın çok dışındaysa, buna 'distorsiyonlu perspektif' denilmektedir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü