Eğitim Sitesi

Fotoğraf Nedir? Fotoğraf Hakkında Kısaca Bilgi

Fotoğraf Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Fotoğraf:

Görüntünün(ışığın) bir mercekler sistemi aracılığıyla eczalı duyar kart üzerinde sabitleştirilmesiyle oluşan resimdir.

 

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Fotoğraf:

Tabiatta mevcut varlıkların veya şekillerin görüntülerinin ışığa duyarlı kâğıt veya film üzerine ya da dijital ortamlara yazımlanmasıyla elde edilen ürün.

 

Haritacılık (Kartografya) Terimi Olarak Fotoğraf:

Bir kamera ile kaydedilmiş görüntü; genellikle önce negatif film, daha sonra da bu negatiften üretilmiş pozitif görüntü.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Gölge Işık Düzeni: Yalnızca batı resim sanatına özgü bir kavram olan "gölge-ışık düzeni", sanatsal gerçekliğin yeniden üretilmesi için gerekli olan bir yanılsama tekniğidir. Resimsel yapıtın içerdiği tüm betiler, bu teknik sayesinde bir kısmı gölgeli, diğer kesimleri ise aydınlıkmış izlenimi verecek biçimde betimlenirler. Böylelikle, bir yüzey sanatı olan resmin üç boyutlu nesneleri ifade etmekteki yetersizliği bir ölçüde giderilmek istenmiştir. dersimiz.com Gölge-ışık düzeni Batı sanatının çeşitli dönemlerinde farklı bir tutumla gerçekleştirilmiştir. Örneğin, Rönesans resimlerinde betiler tek ve noktasal bir ışık kaynağından aydınlatılmış nitelikte betimledikleri halde, Barok'ta hemen hemen her beti ayrı ışık kaynaklarından aydınlanmış gibi resmedilmiştir. İzlenimci resmin ortaya çıkışı sonrasında gölge-ışık düzeni bütünüyle kullanım alanından çekilir ve Modern Sanat'ta hiç görülmez. Son yıllar Yeni Gerçekçilik gibibazı figüratif akımlar bu tekniği yeniden gündeme getirmeyi denemektedirler. (Light and Shade Effect)

    Hazire: Camilerin kıble tarafında bulunan küçük mezarlıktır.

    Mescid (Mescit): Minbersiz İslam ibadet yapısıdır. Diğer İslam ülkelerinde mescid sözcüğü Türkçe'deki Camii karşılığında kullanılmıştır. Camii mescid ayırımı sadece Anadolu Türk mimarisinde geçerlidir. Mescidler tek mekânlı oldukça basit yapılardır. Yanlızca secde edilen yer olarak günlük vakit namazlarının kılınabilmesi için genellikle mahalle aralarında ve mahalle ölçeğinde inşa edilmiştir.

    Piktürel Oluşumlar: Görsel etkinin, fırçanın geniş hareketleriyle verilmesi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü