Eğitim Sitesi

Fitre (Sadaka-i Fitr) Nedir? Fitre (Sadaka-i Fitr) Hakkında Kısaca Bilgi

Fitre (Sadaka-i Fitr) Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Fitre (Sadaka-i Fitr):

1- Ramazan Bayramına kavuşan ve dinen zengin sayılan Müslümanların, kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler için fakirlere vermeleri gereken belli miktarda mal ya da paradır.

2- Ramazan ayında maddi durumu iyi olan Müslümanların ALLAH'a bir şükür borcu olarak fakirlere vermesi gereken sadakaya; sadaka-i fitr yada fitre denir. Fitre vermek vaciptir yani ,yerine getirilmesi, yapılması gereken bir ibadettir.

3- Fıtır sadakası; Ramazan Bayramı dolayısıyla fakirlere verilmesi veya zekâtın masraf edilecek yerlerinde harcanması gereken yaklaşık 3 kilogram buğday, arpa, pirinç veya mısır gibi yiyecek maddesi ya da onlardan birinin tutarı miktarındaki nakit para.

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    İkmal: Eksik bir şeyi tamamlama, daha iyi bir hâle getirme, bütünleme.

    İmsak: 1- Tutma, el çekme, geri durma, çekinme, sakınma, korunma. 2- Oruca başlama zamanı. 3- Oruçlunun ikinci fecrin doğuşundan güneşin batışına kadar ibadet etme amacıyla yeme, içme ve cinsel gibi orucu bozan şeylerden uzak durmaktır.

    Mutlak Su: Meyve ve benzeri şeylerden elde edilmeyen ve başka bir şeyle su denmeyecek şekilde karışmamış olan su.

    İhram: 1. Hac veya umreye niyet eden bir kimsenin, diğer zamanlarda mübah olan bazı davranışları belirli bir süre boyunca kendisine yasaklamasıdır. Bu amaçla giyilen şeye de aynı ad verilir. 2. Bir kişinin normal zamanda kendisine mübah olan bazı şeyleri ( tıraş olmak, yeşillik koparmak, tırnak kesmek... ) hac sırasında haram kılarak hac elbisesini giymesi ve hacca niyet etmesi 3. Sözlükte hürmet edilmesi gereken bir yere ya da zamana girmek anlamına gelen "ihram", hac ibadetiyle ilgili bir terim olarak; bir kimsenin, hac veya umre ya da hem hac hem umre yapmak niyeti ile sair zamanlarda helal olan bazı davranışları kendisine haram kılması demektir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü