Eğitim Sitesi

Filtre Nedir? Filtre Hakkında Kısaca Bilgi

Filtre Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Filtre:

Akışkan olan sıvı yada gazı süzmeye yarayan gözenekli madde. Akışkandaki asıltı, çamursu ya da katı maddeleri ayırmaya yarar.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Filtre:

Süzgeç

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Filtre:

Akışkan olan sıvı yada gazı süzmeye yarayan gözenekli madde. Akışkandaki asıltı, çamursu ya da katı maddeleri ayırmaya yarar. Süzgeç, süzek.

 

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Filtre:

1- İçinden geçen ışığın özelliklerinde değiştiren cam, jelâtin ya da asetattan yapılmış çeşitli renklerdeki araçlardır. Fotoğraf makinesinin objektifine takılan düzeltme ya da özel efekt amaçlı filtreler olabildiği gibi karanlık odada renkli fotoğraf baskısı için kullanılan renk filtreleri ya da reprodüksiyon (renk ayrım) filtrelerinden söz edilebilir.

2- Objektifin önüne yerleştirilerek film yüzeyine ulaşan ışığın değiştirilmesini sağlayan cam veya plastikten aksesuardır. Filtreler ışığın ve değişik tonlarının rengini veya kalitesini değiştirmek, ışınlar ve yansımaları azaltmak veya özel efektler (Etkileme) yaratmak amacıyla kullanılırlar.

3- İçinden geçen ışığın özelliklerinde çeşitli değişiklikler yapan cam, jelâtin ya da asetattan yapılmış, çeşitli renklerdeki araçlardır. Fotoğraftaki son görüntüyü değiştirmek amacıyla objektifin ön kısmına takılan her şey filtredir. Filtrelerin, dairesel polarize, ısıtan, yıldız, yumuşatıcı çeşitlerinin yanında fotoğrafın tamamen rengini değiştiren çeşitleri de bulunmaktadır.

4- Fotoğraf makinesinin objektifine gelen ışığı süzmede kullanılan özel araçlardır. Cam, asetat, jelatin ya da benzeri malzemeden üretilirler. Objektifin tam önüne yerleştirilerek çekim yapılır. Gelişmiş kimi modellerde bazı özel filtreler bu tür objelere ihtiyaç duyulmadan dijital olarak uygulanır.

 

Sanat Terimi Olarak Filtre:

Filmlerin üretildikleri renk ısılarında kullanılmamalarından kaynaklanan renk ve ton hatalarını gidermek için kullanılan saydam ya da yarı saydam malzeme.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Akson: 1. Sinir hücrelerinin uzun uzantısı, sinaptik bağlantıların sağlandığı uzantılardır. 2. Sinir impulsunu hücreden öteye götüren sinir lifi.

    Periderm: 1. Ağacın kabuk kısmı. Birçok gövde ve köklerde ikinci büyüme ile epidermisin yerini alan doku. 2. Epidermis öldükten sonra onun yerini alan koruyucu dokudur. Dış etkilerden dolayı veya yaşlanan ve kalınlaşmaya devam eden odunsu bitkilerin kalınlaşması ile sürekli bir doku olan epidermanın gerilmeye dayanamayıp parçalanması sonucu epidermanın yerini alan bir koruyucu dokudur.

    Bölünme: Hücrenin hayat devri hücre bölünmesi ile tamamlanır. Belirli gelişim evrelerinden geçerek olgunlaşan bir hücreden yeni hücrelerin oluşmasına bölünme denir.

    Eşik Sinyali: Bir sinir hücresinde uyarının zarda değişiklik yapması için gereken minimum potansiyel farkı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü