Eğitim Sitesi

Fenotip Nedir? Fenotip Hakkında Kısaca Bilgi

Fenotip Terimi Hakkında Bilgiler

Veteriner Hekimliği / Hayvancılık Terimi Olarak Fenotip:

Herhangi bir kalitatif ya da kantitatif karakter yönünden bireylerin gözle görülebilen ya da bir ölçü veya tartı birimiyle belirlenebilen özelliklerin değeri o bireyin söz konusu karakter yönünden fenotipini oluşturur.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Fenotip:

Canlının  dış görünüşünü diğerlerinden ayıran belirgin özelliğidir. Uzun boylu olma, kırmızı çiçek açma gibi.

 

Biyoloji Terimi Olarak Fenotip:

1-Anne ve babadan üreme olayı ile yavruya aktarılan genlerce oluşturulan karakterlerin dış görünüşüne, gözlemlenebilir özelliklerine denir. Canlı fenotiplerin oluşmasında gen ve çevre etkileşmesi görülür.

2-Bir organizmanın kalıtsal yapısının dıştaki görünür ifadesidir.

 

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Fenotip:

Herhangi bir kalitatif yada kantitatif karakter yönünden bireylerin gözle görülebilen ya da bir ölçü veya tartı birimiyle belirlenebilen özelliklerin değeri o bireyin söz konusu karakter yönünden fenotipini oluşturur.

 

Genetik Terimi Olarak Fenotip:

Bir canlının gözle görünür özellikleri. Anne ve babadan üreme olayı ile yavruya aktarılan genlerce oluşturulan karakterlerin dış görünüşüne denir. Canlı fenotiplerinin oluşmasında gen ve çevre etkileşmesi görülür.

Örnek: Göz renginin siyah, mavi, yeşil oluşu, saç şeklinin düz, kıvırcık olması, kan gruplarının A,B... olması gibi.

 

    Benzer Veteriner Hekimliği / Hayvancılık Terimleri

    Bakım: Hayvanların sabit vücut kondisyonlarında tutulması için gerekli gıdalarla beslenmesi.

    Kangayam Sığırı: Hindistan'dan köken alan, vücudu orta büyüklükte, hareketli ve güçlü, rengi genellikle gri veya beyaz, erkeklerinin baş, boyun hörgüç ve arka kısımları daha koyu gri veya siyah renkli, dişilerinin diz bölgesinde koyu renkli nişaneler bulunan, özellikle çekim amaçlı iş hayvanı olarak yetiştirilen, süt verimi düşük fakat bölge koşullarına göre tatmin edici olan sığır ırkı.

    Konstitusyon: Hayvanların organ ve organ sistemlerinin karşılıklı uyum ve denge içinde çalışmalarıyla ilgili olarak ortaya çıkan çevreye karşı koruma yeteneğidir.

    Damızlık: 1. Kendilerinden döl almak üzere sürü içinden seçilmiş hayvan. 2. Yetiştirildiği ülkede veya yörede, ırkına veya tipine özgü özellikleri gösteren, yüksek verimli, hastalıklardan arınmış, damızlık belgesi veya saf ırk sertifikası bulunan hayvanlar. 3. Döl vermeye devam eden, cinsel olgunluktaki erkek veya dişi çiftlik hayvanı. 4. Gelecek kuşakların anne-baba hattını oluşturmak için elde tutulan, yüksek verimli, soy kütüğü kayıtları tutulmuş, dişi veya erkek hayvan.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Veteriner Hekimliği / Hayvancılık Terimleri Sözlüğü