Eğitim Sitesi

Fenotip Nedir? Fenotip Hakkında Kısaca Bilgi

Fenotip Terimi Hakkında Bilgiler

Genetik Terimi Olarak Fenotip:

Bir canlının gözle görünür özellikleri. Anne ve babadan üreme olayı ile yavruya aktarılan genlerce oluşturulan karakterlerin dış görünüşüne denir. Canlı fenotiplerinin oluşmasında gen ve çevre etkileşmesi görülür.

Örnek: Göz renginin siyah, mavi, yeşil oluşu, saç şeklinin düz, kıvırcık olması, kan gruplarının A,B... olması gibi.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Fenotip:

Canlının  dış görünüşünü diğerlerinden ayıran belirgin özelliğidir. Uzun boylu olma, kırmızı çiçek açma gibi.

 

Biyoloji Terimi Olarak Fenotip:

1-Anne ve babadan üreme olayı ile yavruya aktarılan genlerce oluşturulan karakterlerin dış görünüşüne, gözlemlenebilir özelliklerine denir. Canlı fenotiplerin oluşmasında gen ve çevre etkileşmesi görülür.

2-Bir organizmanın kalıtsal yapısının dıştaki görünür ifadesidir.

 

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Fenotip:

Herhangi bir kalitatif yada kantitatif karakter yönünden bireylerin gözle görülebilen ya da bir ölçü veya tartı birimiyle belirlenebilen özelliklerin değeri o bireyin söz konusu karakter yönünden fenotipini oluşturur.

 

Veteriner Hekimliği / Hayvancılık Terimi Olarak Fenotip:

Herhangi bir kalitatif ya da kantitatif karakter yönünden bireylerin gözle görülebilen ya da bir ölçü veya tartı birimiyle belirlenebilen özelliklerin değeri o bireyin söz konusu karakter yönünden fenotipini oluşturur.

 

    Benzer Genetik Terimleri

    Genetik Kod: mRNA boyunca üçlü gruplar halinde bulunan ve protein sentezleme sırasında üretilen aminoasit dizilerinin düzenini belirleyen nükleotid dizileri.

    Bakteriyel Yapay Kromozom (BAC): DNA parçacıklarını kopyalamakta kullanılan ve bir cins bakteride bulunan bir madde.

    Klinik Kanser Genetiği Konsültasyonu: Merkezimize başvurduğunuzda öncellikle bu konuda uzman olan hekimle görüşerek aile ağacınız çıkarılır. Yapılan test sonuçlarınız gerektiğinde muayeneniz ve aile bireylerinden kanser tanısı almış olanların raporları eşliğinde ailedeki kanserin genetik kökenli olma riski belirlenir. Daha sonra en son teknolojilere göre test seçenekleri ve test için ailenizde kimin en uygun birey olduğu bildirilir. Bazen genetik test için siz değil bir başka yakınınızın test edilmesi daha uygun olabilir. Size özel dizayn edilmiş erken tanı ve önleme stratejileri ile kanseri yenmenin yollarını öğrenebilirsiniz.

    Modifikasyon: Çevre etkileriyle canlıların fenotiplerinde meydana gelen değişiklikler.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Genetik Terimleri Sözlüğü