Eğitim Sitesi

Farinks Nedir? Farinks Hakkında Kısaca Bilgi

Farinks Terimi Hakkında Bilgiler

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Farinks:

Yutak.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Farinks:

Ağız ve burun boşluklarıyla, gırtlak ve yemek borusu arasındaki boşluk, yutak.

 

Biyoloji Terimi Olarak Farinks:

1. Ağız ve burun boşluklarıyla, gırtlak ve yemek borusu arasındaki boşluk, yutak. Sindirim sisteminin solungaç keseleri ya da yarıklarını meydana getiren bölümü. İleri omurgalılarda farinks, ön tarafta ağız ve burun boşluğu ile, arka tarafta özofagus ve gırtlakla birleşir.

2. Ağız ve burun boşluklarıyla, gırtlak ve yemek borusu arasındaki boşluk, yutak.

 

Ağız ve Diş Sağlığı Terimi Olarak Farinks:

Yutak

 

    Benzer Sağlık-Tıp Terimleri

    Febril: Ateşli, hummalı.

    Refakatçi: Hastanelerde hastanın yanında kalan, hastaya yardımcı olan kimse.

    Mantar: Bir ya da çok hücreli türleri bulunan, fotosentez yapamayan, başka canlıların atıkları üzerinde beslenen ya da hastalık yapan organizmaların genel adı.

    Trigliserid: Trigliserid, besinlerden alınan enerjinin vücudumuzdaki hücrelere taşınmasında görevli kolesterol benzeri bir yağdır. Yüksek trigliserid seviyesi, yüksek kalp hastalığı riski anlamına gelir. HDL, trigliserid ile yakından ilgilidir. Trigliserid seviyesi yüksek olan insanlarda, HDL seviyesinin düşük ve kandaki pıhtılaşma oranının ise yüksek olduğu görülür. Harvard Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma sonucu; HDL ve trigliserid seviyelerinin birbirlerine olan etkileri incelenmiş ve araştırma sonucuna göre, tek başına trigliserid seviyesinin yüksek oluşunun, kalp krizi riskini üç kat artırdığı tespit edilmiş. HDL ve trigliserid arasındaki oran arttıkça kalp krizine yakalanma oranının 16 katına kadar çıktığı da gözlemlenmiş. HDL ve trigliserid arasındaki oran, hayati önem taşıdığından mutlaka dikkate alınması gerekir. HDL ve trigliserid arasındaki oran 2 olmalıdır. (Bu oranı, trigliseridi HDL seviyesine bölerek bulabilirsiniz.)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sağlık-Tıp Terimleri Sözlüğü