Eğitim Sitesi

Evkaf Nedir? Evkaf Hakkında Kısaca Bilgi

Evkaf Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Evkaf:

Vakıfların hepsi, tümüdür. Bu günkü Vakıflar Genel Müdürlüğü.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Evkaf:

Vakıfların hepsi, tümüdür. Bu günkü Vakıflar Genel Müdürlüğü.

 

Tarih Terimi Olarak Evkaf:

Vakıf kelimesinin çoğuludur.Vakıflar, vakfedilen şeyler anlamındadır. İslam kültüründe, eğitsel, toplumsal, dinsel ve kültürel gereksinmeleri karşılamak amacıyla kurulan örgütlere vakıf denilir. Vakıf örgütlerine bağışlanan veya ayrılan mal ve gelirlere de evkaf denilir. Vakıflar imaret, han, hamam, yol, köprü, kervansaray, çeşme, camii, medrese, aşevi, şifahane ve mescit gibi binaları inşa etmek ve işletmek amacıyla örgütlenirlerdi. Vakıflara bağışlanan mallara ve paralara devlet karışmaz ve el koymazdı.

 

Hukuk Terimi Olarak Evkaf:

vakıflar

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Evkaf:

1- Vakıflar.

2- Vakıf mallarını yöneten kuruluş.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Evkaf:

Vakıflar. Vakıf mallarını yöneten kuruluş.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Kufi Yazı: Arap harflerinin düz ve köşeli olarak kullanılmasıyla oluşmuş erken üslup ve bundan geliştirilmiş bir yazı türü.

    Kurgan: 1. Orta Asya Türkçesinde kale anlamına gelen bir sözcükten Rus diline girmiştir. Bu dilde yığma mezar tepesi yani Tümülüs karşılığı kullanılır. En erken kurganlar M.Ö. 4.binde Kafkasya'da ortaya çıkmış, kısa bir süre sonra Güney Rusya stepleri ve Ukrayna'ya da yayılmıştır. Genel anlamda mezar olarak kullanılır. 2. Orta Asya'nın kuzeyinde özellikle milattan önce ve miladın ilk yüzyıllarında yaygın bir biçimde uygulanan toprak altı mezar yapısı. Kütüklerden ahşap yığma tekniğiyle yapılmış bir mezar odası ve bunu gizleyen bir toprak yığınından oluşur. 3. İlk Çağda Orta Asya Türklerinin eş ya ve hayvanlarıyla birlikte gömüldükleri mezar tipi.

    Resim Düzlemi: Resim sanatında üç boyutlu nesne ve varlıkların iki boyutlu olarak üzerinde betimlendiği düzlem. Kullanımı tüm uygarlık ve üsluplarda farklıdır. Örneğin Rönesans ve sonrasında Modernizm'in başlangıcına dek, Avrupa resim sanatını nesnelerden sanatçının gözüne gelen ışınların kestiği saydam bir düzlem olarak değerlendirmiştir. Bu anlamıyla resim düzlemi sanatçının gördüğünü, "gördüğü biçimde" resmetmesini sağlayan bir araçtır. Oysa, diğer toplumların resim sanatlarında resim düzlemi ancak varsayımsal bir gerçeklik taşır. Batı sanatında "resmetmenin aracı" olan resim düzlemi, diğer toplumlar için "resmin amacı" dır. Gerçekler izdüşümüyle onun üzerine saptanmaz; tam tersine, gerçekleştirilmek istenen şey, betileri onun üzerinde amaçlanan etkiyi verecek biçimde kompoze etmektir. Dolayısıyla, nesnelerin gerçekte nasıl göründükleri değil, resim düzlemi üzerinde nasıl düzenlendikleri sorunu ağırlık taşır. Örneğin, Türk resim sanatı bu anlayışla çalışmıştır.

    Tablet: Üzeri resimli veya yazılı pişmiş topraktan yapılmış levha.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü