Eğitim Sitesi

Epirojenez Nedir? Epirojenez Hakkında Kısaca Bilgi

Epirojenez Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Epirojenez:

1- Yer kabuğunda meydana gelen geniş alanlı alçalma ve yükselmelerdir. Aynı zamanda kıta oluşum sürecine verilen addır.

2- Karaların toptan alçalması ya da yükselmesi olayına epirojenez denir.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Metamorfizma: Bir kayacın ilk oluştuğu ortamdan farklı bir ortamın etkisinde toplam kimyasal bileşimi bozulmadan katı durumlarını koruyarak sıcaklık, basınç gibi etkilerle geçirdikleri dokusal ve mineralojik değişimdir.

    Deprem Haritası: Herhangi bir bölgede geçmişte meydana gelen depremler ve yapılan araştırmalar sonucu belirlenen fay hatlarının belirtildiği harita.

    Vâha: Çölün su çıkan yerlerinde bitkilerin yetişebildiği insanların yerleşip barındığı yer. Buraları, çöl ortasında birer yeşillik alanıdır. Vahalarda, bitkiler oldukça gürdür. Büyümüş burma ağaçları, meyvelikler, tarlalar vardır. vahalar, büyük su kaynakları yanında, akarsu boylarında, ya da taban suyunun yüze çıkarıldığı, kuyuların açıl dığı yerlerde gelişmiştir. Buralarda sulama işlerine önem verilmiştir. Vahaların büyükleri birer kent, ya da şehir durumundadır, Buraları birer işlek yol uğrağı ve alış-veriş yeridir.

    Taşkın Ovası: Akarsuyun daha ziyade menderesler çizen ovalarda taşkın zamanında onların üzerini kapladığı geniş alüviyal ana yataktan oluşan taşkın ovası. Bunlar aynı zamanda akarsuyun taştığı zaman hızla yayıldığı geniş ana yataklardır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü