Eğitim Sitesi

Enflasyon Risk Primi Nedir? Enflasyon Risk Primi Hakkında Kısaca Bilgi

Enflasyon Risk Primi Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Enflasyon Risk Primi:

Enflasyonun, beklenen enflasyonun üzerinde gerçekleşmesi halinde oluşacak kaybı telafi etmek amacıyla reel faize eklenen risk primini ifade etmektedir. Diğer bir ifadeyle, nominal faiz oranı; reel faiz oranı, enflasyon beklentisi ve enflasyon risk primini içermektedir. Bu risk primi enflasyonda dalgalanmaların yaşandığı, belirsizliklerin olduğu ülkelerde söz konusu olmaktadır. (Inflation Risk Premium)

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Kara Para: Yasal olmayan yollardan elde edilen ve vergisi ödenmemiş gelir.

    Bağlı Ortaklık: İşletmenin doğrudan veya dolaylı olarak en az % 50 oranında oy hakkına veya en az bu oranda yönetim çoğunluğunu seçme hakkına sahip olduğu iştiraklerdir.

    Valör (Value Date): 1- Bankacılık işlemlerinde faizin başladığı gündür. Mevduat açılışlarında, valör paranın yatırıldığı günün ertesi iş günüdür. Kredilerde ise, müşteri kredi kullanırsa valör aynı gün, kredi kapatırsa ertesi iş günüdür. 2- Üzerinde anlaşma sağlanan bir işlemin, fiilen yerine getirileceği örneğin, karşılıklı olarak hesaplara alacak ve borç kaydedileceği tarihtir. Benzer şekilde bir fonun, örneğin mevduatın sahibi tarafından fiilen kullanılabileceği tarihi ifade eder.

    Vadeli Sözleşme: Gelecek bir tarihte üzerine anlaşılan bir fiyat ve vade üzerinden bir mal veya enstrümanı değiştirme yükümlülüğüne verilen addır. Forward ve vadeli işlem kontratları arasında ki ana fark, vadeli işlemlerin organize borsalarda, forward işlemleri ise tezgahüstü piyasalarda (OTC) işlem görür ve vade sonu kişiye özel belirlenebilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü