Eğitim Sitesi

Enerji Varlıkları (Yararlanabilen Enerjiler) Nedir? Enerji Varlıkları (Yararlanabilen Enerjiler) Hakkında Kısaca Bilgi

Enerji Varlıkları (Yararlanabilen Enerjiler) Terimi Hakkında Bilgiler

Elektrik Terimi Olarak Enerji Varlıkları (Yararlanabilen Enerjiler):

Ekonomik yönden işletilebilir olup olmadıkları dikkate alınmaksızın teknolojik araçlarla yararlanılabilir duruma geçirilebilen doğadaki yoğun enerji varlıkları ya da kaynaklarının tümüdür.

 

    Benzer Elektrik Terimleri

    Üretim Fazlası Enerji: Otoprodükler veya benzeri müşteri (Hem Alıcı-Hem Satıcı) santrallarının iç ihtiyaç ve kendi kuruluş tüketimleri ile Üretim-Tüketimleri kayıpları toplamlarından arta kalan ve üretim kaynaklarının bağlı bulunduğu (sözleşmelerde belirlenen) şebeke kısmına basılabilecek enerjidir. Üretim artığı enerjide denilebilir.

    Ekserji: Enerjinin dönüşebilirliğinin ölçümünü ifade eder. Belirli termodinamik koşullarda, belirli bir miktar enerjinin diğer bir enerji biçimine dönüştürülebilen en yüksek miktarıdır.

    İletim ve Dağıtım Kayıpları: Özellikle elektrik, gaz ve ısıtma şebekelerinde iletimde ve dağıtımda kullanma noktalarına kadar olan kayıplardır. Not 1: Transformatörlerdeki kayıplar iletim ve dağıtım kayıpları kapsamında değerlendirilir. Not 2: Bazı durumlarda, gaz dağıtımında özellikle doğalgaz dağıtım kayıpları, istatistik farklarına dahildir. Not 3: Genellikle bu tür kayıp hesapları şebeke biçimindeki enerji tesisleri için yapılmakla birlikte, konteynerlerle teslim edilen katı, sıvı ve gaz yakıtlar için de geçerlidir.

    Ortak Birim: Çeşitli enerji biçimleri için kullanılan belirli birimlerin dönüştürüldüğü birimdir. SI sistemine göre geçerli birim Joule'dur. Bununla birlikte SI sistemi dışı birtakım konvansiyonel birimler çokça kullanılmaktadır. Bunlar çevirme katsayılarına bağlı olarak global bilançolarda çeşitli enerji miktarlarını toplama olanağını vermektedir. En çok kullanılan "Tavsiye Edilen Birimler" : "tek" (Ton Eşdeğeri Kömür) ve "tep" (Ton Eşdeğeri Petrol) dur. Burada SI Sistemine girmemekle birlikte "kilokalori" ve Btu (British Thermal Unit) gibi birimler de kullanılmaktadır. (Dünya Enerji Konferansı tavsiyelerine bakınız) Not: "Tavsiye Edilen Birimlerin"in kullanımı, özellikle kömür ya da petrole dayalı enerji sistemlerinin yapısını yansıtmaktadır. Bunlar genellikle Joule ya da kalori gibi enerji birimleriyle tanımlanmaktadır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Elektrik Terimleri Sözlüğü