Eğitim Sitesi

Enderun Nedir? Enderun Hakkında Kısaca Bilgi

Enderun Terimi Hakkında Bilgiler

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Enderun:

Saray teşkilatıdır.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Enderun:

Büyük sarayların harem ve hazine dairelerinin bulunduğu iç kısmı. Osmanlı Devleti'nde kapıkulu denen kişilerden devlet adamı yetiştiren orta ve yüksek eğitim kurumu.
"Enderundan mezun olan devlet adamları başvezirlik makamına kadar yükselebilirdi."

 

Tarih Terimi Olarak Enderun:

Osmanlı Devleti'nde saraylar da harem ve hazine dairelerinin bulunduğu yerdir. Burada yedi yıl süren eğitimde devşirmelere çeşitli beceriler kazandırılırdı. Enderun uzun süre Osmanlı Devleti'ne bürokrat, komutan ve sanatçı yetiştiren bir okul olmuştur.Üniversite ve Harp Okulu niteliğinde idi.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Enderun:

Enderun Osmanlı Padişahı II. Murat zamanında kurulan eğitim kurumu.

 

Sanat Terimi Olarak Enderun:

Osmanlı saraylarında harem ve hazine dairelerinin bulunduğu iç kısım.

 

İnşaat Terimi Olarak Enderun:

1. Eskiden, önemli bir kimsenin konağının iç yanına verilen ad.

2. Sarayın harem dairesi bölümü.

3. Saraydan olanlara bilim ve sanat öğretilen okul.

 

    Benzer Osmanlı Türkçesi Terimleri

    Su Terazisi: Şehre getirilen suyun havalandırılıp basınç kazandırılarak kamusal yapılara dağıtılması için inşa edilmiş çoğunlukla kare planlı küçük kulelere "Su Terazisi" denir.

    Delme Mecra: Yerin altından giden ve insan eli ile yapılmış olan su galerisi, yer altı su isale hattı.

    Akağalar: Osmanlı sarayında kullanılan hademelerden bir kısmının unvanıydı. Osmanlı sarayının harem hizmetinde, siyahî haremağaları kullanıldığı gibi, akağalar da kullanılmıştır. Akağalık unvanı ve makamı halifelik kaldırılana kadar kullanılmıştır. Akağalar genellikle, Boşnak ve Anadolulu olurlardı. Akağalarla, siyahî haremağalarının arasındaki tek fark, akağaların doğuştan erkeklikten mahrum olması, haremağalarının ise hususi bir yöntemle hadım edilmesiydi. Bundan dolayı haremağalarına aynı zamanda "tavaşi" de denirdi. Sarayda akağaların istihdamına ilk önce II. Murad zamanında başlanmıştır. Bu ilk zamanlarda adetleri 40 kadar olup, mertebe usulleri de bu zamanda oluşmuştur. Bunların arasından terfi edenler, kilerci başı, hazinedar başı, kapı ağası gibi mevkilere geliyordu. Akağaların en büyüğü kapı ağası idi. Saray kapıları kapı ağası tarafından muhafaza edilir, saraya giren çıkanlara o ve maiyetindekiler bakarlardı. Kapı ağası bu görevinin dışında aynı zamanda bütün akağaların zabitiydi. Kapı ağasından aşağı rütbeler şöyle giderdi: Has odabaşı, hazinedar başı, kilerci başı, saray ağası, saray kethüdası. Bunlar büyük rütbelerdi. Bunların daha altında ve bunların hizmetlileri olan görevliler de vardı: Köşe başı, başeski, üzengi ağası. Bu silsileye uyularak, alttakiler yukarı doğru yükselirdi.

    Kümbet: Çadıra benzer şekilde yapılmış türbe.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Osmanlı Türkçesi Terimleri Sözlüğü