Eğitim Sitesi

Eksiltili Cümle Nedir? Eksiltili Cümle Hakkında Kısaca Bilgi

Eksiltili Cümle Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Eksiltili Cümle:

Genellikle günlük konuşmalarda yer alan ve bazı öğeleri kesilerek söylenip dinleyenin anlayışına bırakılan veya fiili kullanılmadan yargı bildiren cümle.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Dönüşlü Fiil: İşi yapan ve yapılan işten etkilenen gerçek bir öznenin bulunduğu fiillere dönüşlü fiil denir. Dönüşlü fiiller, edilgen fiiller gibi "-l-, ve -n-" eklerini alır. Aralarındaki en büyük fark ise şudur : Dönüşlü fiillerin gerçek öznesi vardır, edilgen fiillerde ise sözde öznesi vardır. Örnek : Ali, erkenden uyandı, önce yıkandı, kurulandı, giyindi, sonra yola koyuldu. geç-in-, aç-ıl-, gir-iş- gibi.

    Özdeyiş: Bir düşünceyi, bir duyguyu, bir ilkeyi kısa ve kesin bir biçimde anlatan, genellikle kim tarafından söylendiği bilinen özlü söz, vecize.

    Yer Zarfı: 1. Fiilin gösterdiği oluş ve kılışın mekân içinde, yerini ve yönünü belirten zarf: aşağı, yukarı, içeri, sola, dışarı vb. 2. Cümlede yapılan işin nereye yönelik olarak yapıldığı sorusuna cevap veren sözcükler yer-yön zarfıdır.

    Zarf: Fiillerin, sıfatların, sıfat-fiillerin ve görev bakımından zarf niteliğindeki kelimelerin anlamlarını zaman, ölçü, niteleme, yer, yön, vasıta, miktar, şart gibi çeşitli bakımlardan etkileyerek daha belirgin duruma getiren veya sınırlayan kelime türü: dün, bugün, ileri, geri daha vb.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü