Eğitim Sitesi

Duyunu Umumiye Nedir? Duyunu Umumiye Hakkında Kısaca Bilgi

Duyunu Umumiye Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Duyunu Umumiye:

Osmanlı devletine borç para vermiş alacaklı devletlerin paralarını geri almak için kurmuş olduğu yönetim(1881)Bu sorun nedeni ile Osmanlı Devleti ekonomik bağımsızlığını kaybetmiştir.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Etnoloji: Toplumların (halkların) yapısını, kültür özelliklerini ve köklerini inceleyen halk bilimidir. Halkları ve kültürlerini sınıflandırır, onların kaynaklarını ve dağılımlarını, göç eylemlerini ve yayılışlarını araştırır.

    İstimalet Politikası: İstimalet (hoşgörü) politikasına göre Osmanlı Devleti; fethettikleri topraklarda bulunan halkın dinine, örflerine, adetlerine, yaşam biçimlerine saygı göstermiştir. Bu konuda feodal beylerle de mücadele eden Osmanlı Devleti bu politikası sayesinde bir çok toprağı ve üzerindeki halkı uzun yıllar boyunca hakimiyeti altında tutabilmiştir.

    Homo Sapiens: Günümüzde yeryüzünde var olan tek insan türüdür. Soyu tükenmiş olan Neanderhal ve Cro-Magnon insanları da bu türdendir. Büyük olasılıkla 350.000 yıllık bir geçmişi vardır. Dik durma, iki ayak üzerinde yürüme, büyük bir beyin, yüksek alın, küçük dişler, belirgin öne doğru bir çene, alet yapma ve kullanma, dil ve yazı gibi beceriler ile sanat yapıtları yaratabilme yetenekleri başlıca özellikleridir.

    Ganimet: Müslüman devletlerin savaşta yenilgiye uğrattıkları düşmanlardan aldığı mal, para, tutsak gibi değerlerdir. İlk olarak Bedir Savaşı'ndan sonra alınan ganimetlerin paylaştırılma oranları belirlenmiştir. Buna göre, ganimetlerin 1/40'ı hükümdara, 1/5'i Beyt-ül Mal denilen devlet hazinesine ve geri kalanı da kılıç hakkı olarak askerlere bırakılmıştır. Müslümanların savaşa isteyerek gitmelerinin en önemli nedenlerinden biriydi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü