Eğitim Sitesi

Duygu Paragrafı Nedir? Duygu Paragrafı Hakkında Kısaca Bilgi

Duygu Paragrafı Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Duygu Paragrafı:

Olayı anlatan kişinin iç dünyasının, duygularının öne çıktığı bir paragraf çeşididir. Yazar duygularını, kimi zaman öyküleyici, kimi zaman da betimleyici anlatım biçimlerini kullanarak okura ulaştırır. Bu tip paragraflarda kişinin iç dünyasına yönelik özellikler, tutkular, davranışlar, ağırlık kazanır.

Örnek :
Daha elli yaşına gelmemiştim; zengindim, ünlüydüm; sağlığım yerindeydi, aklı başında çocuklarım vardı. Birdenbire hayatım duruverdi. Soluk alabiliyor, yiyip içiyor, uyuyordum. Ama yaşamak değildi bu. Hiçbir şey istemiyordum artık. İstenecek bir şey olmadığını biliyordum. Hayat, birinin yaptığı saçma bir şaka gibi geliyordu bana. Kırk yıl boyunca çalış didin, ilerle; sonra da ortada hiçbir şey olmadığını gör.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    İkilemeler: Anlamı ve anlatımı güçlendirip pekiştirmek amacıyla aynı ya da sesleri birbirine benzeyen sözcüklerin art arda yinelenmesiyle oluşan söz gruplarına ikileme denir. Örnek : Güzel mi güzel kız Demet demet çiçek Çuval çuval fındık Çıtır çıtır simit Ağlaya sızlaya bir hal olmak Güle güle ölmek Varını yoğunu ortaya çıkartmak İyi kötü (bilmek) Aşağı yukarı (anlamak) Hemen hemen (bitirmek)

    Sıralı Cümle: Basit ya da birleşik yapılı birden fazla cümlenin birbirine virgül, veya noktalı virgülle bağlanması sonucu oluşturulan cümlelerdir. Sıralı cümlelerde en az iki yüklem bulunur. Zaten basit ve birleşik cümlelerden farkı da birden fazla yüklemi olmasıdır. Örnek : Sakla samanı, gelir zamanı.

    Üçüncü Çoğul Kişi: O şahsını karşılayan dil birimi.

    Eylem Gövdesi: Ad ya da eylemden türemiş eylem.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü