Eğitim Sitesi

Düğüm Nedir? Düğüm Hakkında Kısaca Bilgi

Düğüm Terimi Hakkında Bilgiler

Denizcilik Terimi Olarak Düğüm:

Halat kendi bedeni üzerine kros yapılır. Çımalardan bir tanesi bu krosun içerisinden geçirilip sıkıştırılması işlemidir. Bağlama çeşitleri:
1-Kazık Bağı 2-Çifte Kazık Bağı 3-Foralı Kazık Bağı 4-Sancak Bağı 5-Yoma Bağı 6-Camadan Bağı 7-Kropi Bağı 8-Anele Bağı 9-İzbarço Bağı 10-Belde İzbarço Bağı 11-Barbarişka Bağı

 

Bilgisayar Terimi Olarak Düğüm:

Bilgisayar ağına bağlı, ve adresi verilerek erişilebilen cihaza verilen isim. anasistem (host), yöneltici (router).

 

Tiyatro Terimi Olarak Düğüm:

Bir oyunda gerilim arttığı, işlerin karıştığı, çapraştığı yer.Düğüm öğesi, çatışmalardan,çevrilen dolaplardan,bir takım gözlerden elde edildiği gibi, kişilerin karakter özellikleriyle de yaratılabir.

 

Sanat Terimi Olarak Düğüm:

Halının her ilmik birimine verilen ad.

 

    Benzer Denizcilik Terimleri

    Yoma: Genellikle kalın halatlara denir.

    Baston Bosası: Büyük bastonu yerinde tutmak için cıvadra destamorasından alınıp bastonun topuğundan dolaştırılan doblin zincir. 

    Cunda Kilidi: Cunda serenlerini, ana ve gabya serenleri üzerinde tutmak ve icabında serenlerin dışarıya sürülmelerini kolaylaştırmak için ana ve gabya serenleri üzerinde bulunan demir çemberlerden cundaya yakın olanı. Bu kilitlerden kaplama başına yakın olanına topuk kilidi denir.

    Puntel: Güvertenin kuvvetlendirilmesi için alttan dikine konan destek veya güverte üzerindeki vardevelaların tutmak için güverteye dik olarak konulan demir çubuklar. Tehlike sınırlarını belirtmek üzere küpeşteler hizasına ve diğer yerlere konulan dikmeler.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Denizcilik Terimleri Sözlüğü