Eğitim Sitesi

Dergâh Nedir? Dergâh Hakkında Kısaca Bilgi

Dergâh Terimi Hakkında Bilgiler

Tasavvufi-Tasavvuf Terimi Olarak Dergâh:

Farsça. Kapı, eşik, kapı yeri, sığınılacak yer, makam, tekke gibi mânâları vardır. Tarikat mensubu şeyhlerle, dervişlerin ikametgahı olan büyük tekkelere dergâh denir. Hürmeti arttırmak için şerif sıfatı eklenerek Dergâh-ı Şerîf de denilir. Kelime hafifletilerek "dergeh" şeklinde de telaffuz edilir.

 

Tarih Terimi Olarak Dergah:

Bir tarikattan olan kimselerin toplanıp birlikte tapındıkları, törenler düzenledikleri, barındıkları yapı, tekke.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Dergâh:

1. Kapı, eşik, sığınılacak yer, makam, tekke, zaviye, hankâh.

2. Bir tarikat şeyhi ile o tarikata mensup dervişlerin toplanıp ibadet yaptıkları ve kendilerini ilmen ve manen geliştirerek eğitim gördükleri yer.

 

    Benzer Tasavvufi-Tasavvuf Terimleri

    Maşuk: Arapça, sevgili demektir. Allah. O, her yönden sevilmeye lâyıktır.

    Gevher: Farsça, cevher demektir. Mânalar ve İlâhî sıfatlar.

    Silsile: Tasavvufi yolların hepsinde günümüzdeki mürşitten Hz. Peygamber'e kadar ulaşan bir manevi zincir söz konusudur. Bu zincirin tarihsel olarak sağlıklı oluşu tasavvufi feyiz ve bereketin intikalinde çok önemlidir. Bir tasavvuf yolunun sağlamlığının en büyük delili sahih bir silsileye sahip oluşudur.

    İman: İman, Peygamber Efendimizin (s.a.v.) Allâhü Teâlâ tarafından getirip tebliğ buyurduğu; bildirdiği şeylerin tamamını kabul ve kalbi ile tasdik etmektir. İman, kalbin bu tasdikinden ibarettir. Fakat kişinin, hayatında ve ölümünde kendisine Müslüman muamelesi yapılması için kelime-i şehadeti kalbi ile tasdik edip dili ile söylemesi şarttır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tasavvufi-Tasavvuf Terimleri Sözlüğü