Eğitim Sitesi

Derece Nedir? Derece Hakkında Kısaca Bilgi

Derece Terimi Hakkında Bilgiler

Matematik-Geometri Terimi Olarak Derece:

1- Açı ölçme birimi. Bir çemberin 1 / 360'lık yayını gören merkez açının ölçüsü 1 derecedir.

2- Birim çemberin çevre uzunluğunu 360 eş parçaya ayırarak her bir parçayı gören merkez açının ölçüsü.

3. Bir tam çember yayının 360 eş parçaya bölünmesiyle elde edilen her bir yayı gören merkez açının ölçüsüne 1 derece denir. Bu ölçü 1° biçiminde gösterilir. Bir çemberin yay ölçüsü 360° olur.

 

Müzik-Dans Terimi Olarak Derece:

1- Perde anlamına gelen bir terimdir. Seslerin arasındaki farka (ses farkına) derece denir.

Türk Müziğinde perdelerin nota isimlerinin yanı sıra özel isimleri de vardır. Örneğin LA sesi Dügah olarak bilinir, RE sesi Neva , kaba RE ise Yegah olarak adlandırılır.

2- Gamın(öz dizinin) her birine (DO-Re-Mi-Fa-Sol-La-Si) derece adı verilir. Gamın sekiz notasının sıralanışı bu esasa göre yapılır.

 

Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Derece:

İpoteklerin tescil edildiği sıralama. İpoteklerin bir birine üstünlüğü tarih ve yevmiye numaralarına göre değil, tapu kütüğünde işgal ettiği derece ve sıraya göre belirlenir. İpoteklerin diğer haklara üstünlüğü ise tarih ve yevmiye numarasına göre belirlenmektedir.

 

    Benzer Matematik-Geometri Terimleri

    Polinomlarda E.K.O.K.: Sıfırdan farklı olan ve sabit olmayan iki ya da daha çok polinomun, her birine tam olarak bölünebilen en küçük dereceli polinom.

    Eşkenar Dörtgen: Kenarlarının uzunlukları eşit olan paralelkenara eşkenar dörtgen denir. Karşılıklı kenraları paraleldir. Dört kenarının uzunlukları eşittir. Karşılıklı açılarının ölçüleri eşittir. Ardışık iki açının ölçüleri toplamı 180° dir. Köşegenler birbirine diktir. Köşegenler birbirini ortalar.

    İrrasyonel Sayılar: Rasyonel olmayan (devirli ondalık açılımları olmayan) reel sayılara veya virgülden sonrası kesin olarak bilinmeyen sayılara denir. İki tam sayının birbirine bölümü şeklinde yazılamayan sayılar.

    Birinci dereceden bir bilinmeyenli denklemler: a, b ϵ R ve a ≠ 0 olmak üzere; ax + b = 0 eşitliğine birinci dereceden bir bilinmeyenli denklemler denir. Bu eşitlikteki x e bilinmeyen a ve b ye de katsayı adı verilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Matematik-Geometri Terimleri Sözlüğü