Eğitim Sitesi

Dar Ünlü Nedir? Dar Ünlü Hakkında Kısaca Bilgi

Dar Ünlü Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Dar Ünlü:

Alt çenenin biraz açılmasıyla oluşan ünlüler. "ı, i, u, ü" ünlüleri.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Çekim Eki: 1- Eklendiği sözcüğün anlamını değiştirmeyip, yalnızca cümle içindeki görevini belirleyen eklerdir. Çekim ekleri, sözcükleri birbirine çeşitli görev ve anlam ilgisiyle bağlar ve cümleyi oluşturur. Örnek : Kardeş kitap kitapçı al. 2-Ad veya fiil soylu kelimeler üzerine gelerek bağlı oldukları kelime gruplarına göre, kelimeler arasında durum, iyelik, çokluk, kip, zaman, şahıs, sayı vb. ilişkiler kuran ek.

    Daralma: Son hecesi "a-e" geniş seslileriyle biten kelimelere "-yor" eki getirildiğinde bu geniş sesler daralarak(ı,i,u,ü) ye dönüşür. Buna ünlü daralması denir. Örnek : Anlayor değil anlıyor.

    Görülen Geçmiş Zaman Kipi: Fiilin karşıladığı oluş ve kılışın geçmişte kişinin görgüsü ve bilgisi altında olup bittiğini anlatan zaman. Türkçede görülen geçmiş zaman -DI/-DU ekiyle kurulur. MEB6s113 Eylemi söyleyen kişi eylemi görmüş, yaşamıştır. Buna bilinen (-di'li) geçmiş zaman denir. Bilinen (-di'li) geçmiş zaman kipi eylem kök ya da gövdelerine ünlü uyumu ve ünsüz benzeşmesine göre "-dı, -di, -du, -dü; -tı, -ti,-tu,-tü" eklerinden uygun olanı getirilerek yapılır.

    Yansıma Sözcük: Doğadaki sesi yansıtan sözcük.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü