Eğitim Sitesi

Cüz Nedir? Cüz Hakkında Kısaca Bilgi

Cüz Terimi Hakkında Bilgiler

Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Cüz:

Bir iki formadan ibaret küçük kitaplara verilen ad. Kuran'ın ayrılmış olduğu 30 kısmın her birine cüz denir. Genelde 20 sayfa bir cüz sayılır.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Cüz:

1. Kur'an-ı Kerim'in her yirmi sayfasına bir “cüz” denilmektedir ve Kur'ân-ı Kerim'de toplam 30 cüz bulunmaktadır.

2. Bir bütünü oluşturan parçaların her birine cüz denir. Kur'an-ı Kerim'i oluşturan otuz parçanın her birinin adı da cüzdür. Her cüzün başlangıç sayfasında, sayfanın kenarında cüz gülü denilen güle benzer bir işaret vardır. Bu işarette kaçıncı cüz olduğu yine Arap rakamlarıyla yazılıdır.

 

Hukuk Terimi Olarak Cüz:

bir bütünü oluşturan bölümlerden her biri; kısım; parça; bölük

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Cüz:

Kur’an-ı Kerim’in yirmi sayfadan oluşan otuz bölümünden her biri.

 

    Benzer Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimleri

    Suhuf: Sayfalar. Allah'ın dört kitaptan başka, Cebrail vasıtasıyla bazı peygamberlere yolladığı emirler. 100 tanedir; Âdem'e (10), Şit'e (50), Idris'e (30), İbrahim'e (10) yollanmıştır.

    Sima' Kaydı: Yazma eserlerde kitabı kopya eden kişinin yazdıklarını müellife okuduğuna ve müellifin de bunu dinlediğine dair, yazmaya konulan kayıt.

    Zahriye: 1- Mektup veya kâğıdın arka tarafına yazılan yazı; arkasındaki şerh. 2- Yazma eserlerin başlık bulunan ilk sayfasından önceki, temellük kaydı bulunan, çoğunlukla tezhipli ve bazen de boş sayfalarına zahriye adı verilir. Bu sayfalarda bazen kitap başlığı, müellifi, meşkurların hükmü, bir beyit v.b. yazalar bulunur. Fatih, devri kitaplarında zahriye çift sayfa halindedir. Kimi sayfayı tamamen kaplar, kimi de madalyon biçimindedir. Genellikle ilk sayfada kitabın Sultan Mehmed b. Murad Han'ın mütalâası için yazıldığını gösteren kayıt, ikincisinde ise kitabın ve müellifin adı vardır.

    Pençberg: Beş dilimli yaprak. Âyet aralarında görülen beş yapraklı tezhiplenmiş şekiller.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimleri Sözlüğü