Eğitim Sitesi

Çözünürlük Nedir? Çözünürlük Hakkında Kısaca Bilgi

Çözünürlük Terimi Hakkında Bilgiler

Kimya Terimi Olarak Çözünürlük:

1-Belirli bir sıcaklıkta sabit hacimdeki bir çözücüde doymuş bir çözelti elde etmek için çözünen maddenin miktarı.

2-Belirli sıcaklık ve basınçta 100 g suda çözünen maddenin en fazla kütlesi.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Çözünürlük:

Bir maddenin bir sıvı içinde çözünebilme özelliği.

 

Bilgisayar Terimi Olarak Çözünürlük:

Grafiğin ekranda hangi büyüklükte ve ne kadar net görüneceğini belirler. Grafik ne oranda büyütülürse veya aynı büyüklükte ne kadar daha net gösterilmek istenirse diskte kaplayacağı yerde o kadar büyük olur.

 

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Çözünürlük:

Bir filmin veya objektifin ince detayları aktarabilme kapasitesidir. Filmin düşük hızda olması daha yüksek çözünürlüğü beraberinde getirir. Dijital makinelerde ise bir görüntüye dâhil edilebilen bilgi miktarını (piksel olarak) ifade eden ölçüdür.

 

    Benzer Kimya Terimleri

    Sentez: İki farklı maddenin birleşerek kendi özelliklerini kaybedip yeni özellikte bir madde meydana getirmesi olayına sentez denir. Sentez olaylarında yeni özellikte bileşik çeşitleri elde edilir.Birleştirme.

    Katlı oranlar yasası: Aynı elementlerden oluşan iki farklı bileşikte elementlerden birinin aynı miktarı ile birleşen diğer elementin kütleleri arasında tam sayılarla ifade eden yasa.

    Beta Işıması: Beta ışıması yapan çekirdekte bir nötronun, proton ve elektrona dönüştüğü kabul edilir. Oluşan elektron beta taneciği olarak çekirdek dışına fırlatılır. Bu durumda beta ışıması yapan çekirdeğin atom numarası bir artar, kütle no değişmez, nötron sayısı bir azalır, bozunan elementin izobarı oluşur.

    Polipeptit: Çok sayıda amino asit molekülünün peptit bağıyla bağlanarak oluşturduğu büyük moleküllü bileşik.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Kimya Terimleri Sözlüğü