Eğitim Sitesi

Conolis Kuvveti Nedir? Conolis Kuvveti Hakkında Kısaca Bilgi

Conolis Kuvveti Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Conolis Kuvveti:

Dünyanın dönmesi sonucu, rüzgârları Kuzey Yarım Küre'de sağa, Güney Yarım Küre'de sola saptıran güç.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Episantr (Dış Merkez): Odak noktasına en yakın olan yeryüzündeki noktadır. Burası aynı zamanda depremin en çok hasar yaptığı veya en kuvvetli olarak hissedildiği alandır.

    Kıraç Toprak: Verimsiz toprak.

    Ölçek: 1. Bir harita veya resimdeki uzaklıklarla bunların temsil ettiği gerçek uzunluklar arasındaki orandır. 2. Haritalardaki küçültme oranına ölçek denir. Bir başka ifade ile harita üzerindeki iki nokta arasındaki uzunluğun(mesafenin) gerçek uzunluğa oranıdır.

    Ülkemizde Enlemlerin Etkisi: Güneyden kuzeye gidildikçe güneş ışınlarının geliş açısı küçülür. Bu nedenle; 1- Güneyden kuzeye gidildikçe sıcaklık azalır. Ülkemizin kuzeyi ile güneyi arasında 7-8 derecelik sıcaklık farkı bulunur. Akdeniz kıyıları Karadeniz kıyılarından sıcaktır. 2- Akdeniz'den, Ege, Marmara ve Karadeniz'e doğru gidildikçe deniz suyu sıcaklığı ve tuzluluk oranı azalır. 3- Kuzeyden esen Rüzgârlar (Karayel, Yıldız ve Poyraz) soğuk. Güneyden esen Rüzgârlar (Lodos, Kıble ve Keşişleme) sıcak etki yapar. 4- Güneyden kuzeye gidildikçe güneş enerjisinden yararlanma oranı azalır. 5- Güneş ışınları düzlem bir yüzeye hiçbir zaman dik açıyla gelmez.(Dönencelerin dışında olmamızdan dolayı) 6- Güneyden kuzeye gidildikçe Dünyanın kendi ekseni etrafındaki dönüş hızı azalır. 7- Yazın kuzeye gidildikçe gündüz, kışın kuzeye gidildikçe gece süreleri uzar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü