Eğitim Sitesi

Çivi Yazısı Nedir? Çivi Yazısı Hakkında Kısaca Bilgi

Çivi Yazısı Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Çivi Yazısı:

MÖ: 3200 yıllarında Sümerler'in soyut kavramların anlatabildiği yazı sistemidir. Kil tabletler üzerine izi çiviye benzer bir kalemle bastırarak yazılırdı. Hece alfabesi olup, 600'den fazla sembolden oluşmaktaydı. Sümerler'den başka tüm Ön Asya topluluklarınca kullanılmıştır.Bu yazıyla Gılgamış ve Tufan destanları ile çeşitli dinsel ve hukuksal bilgiler yazılmıştır.

 

Arkeoloji Terimi Olarak Çivi Yazısı:

Mezopotamya'da geliştirilen ve ıslak kile, çiviye benzer uçla bastırarak yazılan yazı sistemine verilen ad. (İng.Cuneiform)

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Halveti: İbadetlerini tenha yerde yapmayı tercih eden bir tarikat adı. Bu tarikatten olan kimse.

    Kervansaray: Ana yollarda, yolcuları barındırmak, kervanları konaklatmak, dinlendirmek, malları sahiplerine ve tüccara teslim edinceye kadar muhafaza etmek için tuğla ve taşlardan yapılan büyük han.

    Hilâfet: İslâm birliğinin sembolü olan makam. Halifelik makamı.

    Reisülküttap: 1. Osmanlı Dönemi'nde, XVII. yüzyıla değin padişah divanında, divan yazmanlarının başı olan görevliye verilen san. 2. Tanzimat'tan önceki dönemde Osmanlı İmparatorluğu'nun dışişleri bakanı. 3. XVII. Yüzyıla kadar Nişancı’ya bağlıydı. Dîvân’da görüşülecek konuların sırasını belirler, dış işlerine bakar, Dîvân’da alınan kararları yazıya geçirirdi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü