Eğitim Sitesi

Çimento Nedir? Çimento Hakkında Kısaca Bilgi

Çimento Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Çimento:

Çimento, su ile karıştırılıp hamur haline getirildikten sonra gerek havada, gerekse su içinde yavaş sertleşerek, yapay taş haline gelebilen bağlayıcı bir malzemedir. Yaklaşık %79 kalker ve %21 kil karışımından meydana gelir. Kalker ve kil 1450 C-1650 C'ye kadar fırınlarda pişirilerek fındık ve nohut büyüklüğündeki klinker elde edilir. Klinker belirli inceliğe kadar öğütülmeden reaksiyona girmez ve sertleşmez. Klinker öğütülürken içine %3-5 oranında alçı taşı ilave edilerek öğütülür ve öğütülmüş ve tane boyutu 90 mikrona kadar düşürülmüş toz halinde çimento elde edilir.

 

Kimya Terimi Olarak Çimento:

Kil, kum ve kireç taşının belirli oranlarda karıştırılarak pişirilmesiyle ortaya çıkan havada ve suda sertleşebilen madde.

 

    Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri

    Hare: Kimi eşya üzerinde dalgalanır gibi görünen parlak çizgiler, dalgır, meneviş.

    Tül Perde: Keten, polyester, ipek, organza gibi çeşitleri vardır. Perde rayları veya boruları üzerine farklı pililerde uygulanabilirler. Perde üzerine dikilen ruletlerle PVC veya alüminyum perde rayları üzerinde hareketi sağlanır. Tül perdelerin enleri genellikle 300cm'dir. Tül perdeler kullanım kolaylığı ve temizliğinin yıkanarak yapılabilmesinden dolayı tercih edilirler.

    Temperli Cam: Camı yumuşama sıcaklığına yakın bir sıcaklığa (700°C) değin ısıtıp sonra birdenbire soğutarak elde edilen güvenlik cam, duracam, sekurit cam. Kullanım gereklerine göre renkli, renksiz, yansıtıcı, desenli, sable camlar gibi her tür cam temperlenebilir. Temperleme işlemiyle camın direnci yaklaşık beş kat artar. Üretiminden sonra kesilmesi, delinmesi, yüzey ve kenar işlemleri yapılması olanaksız olduğundan söz konusu işlemler temperleme işleminden önce yapılır. Kırıldığı zaman kesici olmayan boncuklara ayrılır.

    Korkuluk: Köprü, merdiven, balkon gibi düşme tehlikesi olan yerlerin kenarlarına dikilen alçak duvar veya parmaklık.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü