Eğitim Sitesi

Çeşme Nedir? Çeşme Hakkında Kısaca Bilgi

Çeşme Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Çeşme:

Herkesin yararlanması için düzen altına alınan bir suyun akıtıldığı yapı.

 

Sanat Terimi Olarak Çeşme:

Genel su sağlama sistemlerinden gelen suyun kamunun kullanımına sunulduğu hayır yapılarıdır. İlk çeşme yapılarının Antik Roma'da ortaya çıktığı biliniyor. Nympheum denilen bu yapılar hem hayvanların sulanması, hem içme suyu sağlama, hemde görsel bir zenginlik sağlamak amacıyla yapılmıştır. Orta Çağ Avrupa'sında çeşme küçük ve önemsiz bir yapıyken, Barok döneminde eststik ve mimari açıdan gelişmiş çeşme yapıları inşaa edilmeye başlanmıştır. Roma Trevi Çeşmesi iyi bir örnektir. Osmanlı İmparatorluk'unda Lale Devri'ne kadar çeşme küçük ve yalın çoğu zaman bir duvara yapışık yapılar halindedir. Anıtsal meydan çeşmeleri Osmanlı'da Avrupa kent kültürünün tanındığı 18. Yüzyıldan itibaren inşaa edilmişlerdir.

 

İnşaat Terimi Olarak Çeşme:

Herkesin yararlanması için düzen altına alınan bir suyun akıtıldığı yapı.

 

    Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri

    Küvet: Yıkanma teknesi olarak da bilinen küvetler, içerisinde oturarak veya uzanarak yıkanılabilen bir temizlik gerecidir. Daha önceleri dökme demir emaye veya sac emaye olarak yapılan küvetler günümüzde polyester döküm, akrilik veya seramikten imal edilir. Küvetler gömme ve oturmalı olarak iki sınıfa ayrılır.

    Mat Boya (Plastik Boya): Su bazlı mat boyalara, halk arasında "plastik boya" denir. Mat boyalar, kaygan bir yapıya sahip değildir. Tam silinebilme özellikleri yoktur. Bu yüzden, mat boya ile boyanmış duvarların çok sık ve ıslak bezle silinmesi, boyanın renk kaybına uğramasına ya da lekelerin boya üzerinde iz bırakmasına neden olabilir.

    Oran: 1- Bir yapının çeşitli parçalarının birbiri ile yapının bütünlüğünde oluşturdukları uyumlu ölçü ilişkileri. 2- Bir nesnenin ebatlarının, diğer nesnelere olan ilişkisidir. Örneğin bir mekandaki pencerenin ölçülerinin uygun olup olmadığı, içinde bulunduğu odanın boyutları baz alarak hesaplanır. En iyi oran, tüm nesnelerin içinde bulunduğu mekanın boyutları ve nesnelerin ebatlarının birbirlerine olan boyutları ile doğru orantılı olduğunda sağlanır. Bu tarz teknik bilgiler gözünüzü korkutmasın. Hatırlamanız gereken, bir mekanı veya odayı dekore ederken, nesnelerin birbirileriyle ve bütün olarak orantılarının göze hitap ediyor olmasıdır.

    Perspektif: İki boyutlu bir yüzeyde objeleri üç boyutlu gösterebilme sistemidir. 15. yy. başlarında temel kuralları belirlenmeye başlanmıştır. Ufuk çizgisi üstündeki odak noktası ve hava perspektifi olmak üzere iki şekilde olabilir. Odak noktası, birbirine paralel çizgilerin göz hizasındaki bir başka çizgi üzerinde tek bir noktada birleştiği prensibidir. Hava perspektifi ise atmosferin etkisiyle uzaktaki nesnelerin yakınlardaki nesnelere oranla daha az belirgin ve griye dönük bir tonda gözükmeleridir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü