Eğitim Sitesi

Çeşit (Varyete) Nedir? Çeşit (Varyete) Hakkında Kısaca Bilgi

Çeşit (Varyete) Terimi Hakkında Bilgiler

Ekoloji - Çevre Terimi Olarak Çeşit (Varyete):

Bir tür içerisinde yer alan morfolojik yapı olarak birbirine benzeyen diğer gruplardan farklı görünüşe (fenotip) sahip olan bireyler topluluğuna verilen isimdir. Genel olarak türün özelliklerini taşır fakat bazı özellikleri ile tür içerisindeki diğer çeşitlerden ayırt edilirler.

 

    Benzer Ekoloji - Çevre Terimleri

    Ototrof Organizmalar: Kendi gereksinimleri olan besin maddelerini; inorganik maddeleri, organik maddeye çeviren çalıların genel ismidir. Genellikle klorofilli bitkiler bu grupta yer alır. Fotosentez yoluyla organik madde yapması için güneş ışığıma gereksinim duymaları nedeniyle, bu bitkilere bu isim verilir.

    Rüzgârın Fizyolojik Zararı: Rüzgârın serbest yüzey buharlaşması ve fizyolojik buharlaşmayı artırarak, bitkide kurutucu etkide bulunmasıdır. Rüzgâr toprağın en üst yüzeyini kurutarak, toprak suyunu buharlaştırır. Bitki çevresinde normal transpirasyon sonucunda oluşan, oransal nemi yüksek havayı götürür. Yerine kuru hava getirir. Bunun sonucu bitkilerde tekrar transpirasyon artar. Rüzgâr hızına bağlı olarak, bu kayıplar daha da artarak devam eder. Sonuçta toprakta yarayışlı su azalacağından, bitkide sararma ve solmalar başlar. Bu durum uzun süre devam ederse bitki ölüme gider.

    Non - Obligat Bitkiler: Gün uzunluğunun generatif devreye geçme de etkili olmadığı, bitkilere verilen isimdir. Bir başka şekilde; gün uzunluğunun kısa ya da uzun oluşu, bitkilerin generatif devreye geçiş hızını etkilemez. Ancak, bitkilerin bazılarında kısa gün, bazılarında ise uzun gün, çiçeklenmenin daha erken ve daha bol olmasına neden olur.

    Mezofil: Ekolojik faktörlerin orta derecede bulunduğu yetişme ortamına verilen isimdir. Daha çok suyun, orta derecede bulunduğu ortamları ifade eder.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekoloji - Çevre Terimleri Sözlüğü