Eğitim Sitesi

Çekim Kuvveti Nedir? Çekim Kuvveti Hakkında Kısaca Bilgi

Çekim Kuvveti Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Çekim Kuvveti:

Doğanın temel kuvvetlerinden biri, tüm maddeler arasında var olan bir kuvvet. Bu kuvvet manyetik, elektriksel, elektromanyetik ve çekirdek içinde etkin olan nükleer kuvvetlerden daha zayıf olup, maddenin iç yapısında rol oynamaz. İki cismin kütleleriyle doğru aralarındaki uzaklığın karesiyle ters orantılıdır.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Gök Ada (Galaksi): Çekim kuvveti ile birbirine bağlı milyonlarca yıldızdan, yıldız kümelerinden, bulutsu ve gaz bulutları ile yıldızlar arası gaz ve tozdan oluşmuş sistemdir. Güneş sistemi de adına Samanyolu dediğimiz böyle bir gök adanın içerisinde yer almaktadır. Uzayda böyle milyarlarca gök ada vardır. Birbirlerine çekimsel olarak bağlı çok sayıda gök adadan oluşan sistemlere de gök ada kümeleri denmektedir. Bazen büyük bir gök adanın uydu gök adaları da olabilmektedir. Örneğin, Samanyolu'nun böyle 12 uydusu vardır. Büyük ve Küçük Macellan Bulutsuları, Samanyolu'nun en meşhur uydularıdır.

    Meteoroloji Uyduları: Meteoroloji uyduları, meteoroloji ve haberleşme uydu teknolojileri sayesinde, günün herhangi bir anında dünya üzerindeki bir yerin hava durumunu, bize gün boyu meteoroloji bilgilerini aktaran televizyon istasyonlarından takip edebilmektedir. Meteoroloji uzmanları, uyduları birçok amaç için kullanmakta, uydu görüntülerine dayanarak hava tahminlerinde bulunabilmektedir.

    Zaman: Akıp giden olayların tekrar eden gök olaylarına göre sıralanmasından doğan bir kavram. Güneş ve yıldızların öğlene göre açısal uzaklığına (saat açısına) karşılık bir ölçü.

    Ağlı Ayna: Prizma kullanılmadan beyaz ışığı renklere ayırmak için, üzerine ince koşut teller ya da çizgiler yerleştirilmiş teleskop aynası.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü