Eğitim Sitesi

CMS (Color Management System) Nedir? CMS (Color Management System) Hakkında Kısaca Bilgi

CMS (Color Management System) Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak CMS (Color Management System):

Monitör ile baskı çıktısı arasındaki renk kalibrasyonunu oluşturan bir yazılım programıdır.

 

Bilgisayar Terimi Olarak CMS (Color Management System):

Renk Yönetim Sistemi. Ekranların RGB, ofset baskı tekniğinin CMYK olmasından dolayı meydana gelen renk kayıplarını gidermek için kullanılan renk yönetim programları. EfiColor, KPCMS gibi..

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Obtüratör(Örtücü): 1- Poz süresini ayarlamaya yarayan mekanizmadır. Işığın film üzerine düşmesini sağlamak üzere açılır ve pozlama sağlandığı zaman kapanır. Objektifin içerisinde ya da filmin önünde bir perde şeklinde olabilir. 2- Film düzlemine ulaşacak olan ışık miktarının filmi ne kadar süre ile etkileyeceğini belirleyen mekanik parça. Saniyenin kesirleri ile ifade edilirler. (T, B, 1 saniye, 1/2sn , 1/4sn, 1/8sn, 1/15sn, 1/30sn, 1/60sn, 1/125sn, 1/250sn, 1/500sn, 1/1000sn ...)

    Telephoto: Zoom objektiflerde objektifin kapasitesine göre en dar açıya geldiği zamanları veya bu hale kamerayı getirme moduna ya da bu tür çekime olanak sağlayan profesyonel kameraların harici objektif tiplerini ifade eder. Mesela 35-115 mm lik optik bir zoom objektifin en tele yani en dar açı kısmı 115 mm lik kısmıdır.

    İzleyici Otofokus: Bu son kuşak otofokus sistemi ile hareket halindeki bir obje izlenebilmektedir. Deklanşöre basma anı ile makinenin tepki vermesi arasında belirli bir gecikme olduğundan, bu sistem objenin bulunacağı yeri önceden hesaplayarak obtüratör perdesinin açılması anında bu noktaya netleme yapmaktadır.

    Işık Kaynağı: Işık yayarak konunun aydınlatılmasında kullanılan araçların genel adı. Örneğin güneş, tungsten lamba, flaş birer ışık kaynağıdır. Ay, ayna ve yansıtıcılar optiksel olarak ışık kaynağı değildir. Işık kaynakları doğal, yapay; akkor (sıcak), soğuk ve noktasal, boyutlu olarak gruplandırılır. (light source)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü