Eğitim Sitesi

Bürokrasi Nedir? Bürokrasi Hakkında Kısaca Bilgi

Bürokrasi Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Bürokrasi:

1.Genellikle devlet hizmetinde belirlenmiş genel kurallar ve işleyiş ilkelerine göre çalışan görevliler grubudur. Aşağıdan yukarıya doğru piramit özelliğinde hiyerarşik bir örgütlenme yapısı vardır. Bürokratlar baştaki yöneticilere göre değil, var olan sisteme ve kurallara uygun olarak çalışırlar. 2.Devletle ilgili işlerin yürütülmesinde yönetimin aşırı ölçüde etkili olması.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Bürokrasi:

1- Bir toplumda tabandan yukarı doğru çıktıkça bir yapı içinde örgütlenmiş olan, genel kurallar ve işleyişlerine göre çalışan, memurlardan oluşan hiyerarşik devlet örgütü.

2- Yasaların uygulamalarını üstlenen memurların idari işleyişidir.

3- Devlet mekanizmasında bulunan birey, grup ve kurumların tümü.

 

Siyaset Terimi Olarak Bürokrasi:

Devlet kurumlarında çalışan üst düzey yöneticiler topluluğu.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Bürokrasi:

Bürokrasi kavramı, genelde örgüt, örgütün işleyişi gibi anlamlar içermekte ve bu özelliği ile özel sektör için de geçerli olmasına rağmen, genel olarak kamu yönetimi anlamında kullanılır. Bürokrasi, siyasi sistemin bir parçası olan yönetsel yapıyı ve onun eylemlerini anlatır. Böylece bürokrasi, merkezi yönetimlerdeki ve yerinden yönetim kuruluşlarındaki yönetimi ve kamu politikalarının uygulanmasını ifade eder. Başka bir anlatımla bürokrasi, devletin, yürütmeye ilişkin kolunun yapı ve faaliyetlerinden meydana gelir. Yapısal bir kavram olarak bürokrasi, devletin örgütsel görünümünü yansıtır. Her devlet, yasalarla belirlenen görevini yerine getirmek için ulusal, bölgesel ve yerel düzeyde çeşitli örgütlenmelere gider. Bu devlet örgütlerine de kamu bürokrasisi denilir. İşlevsel bir kavram olarak bürokrasi ise, genel kuralları ve kamu politikası kararlarını uygulama süreci olarak tanımlanır.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Eşkinci: 1- Osmanlı İmparatorluğu'nda savaşa katılan eyalet askerlerine verilen addır. 2- II. Mahmut zamanında Yeniçeri Ocağı'ndan ayrılarak batılı yöntemlerle eğitilmek üzere kurulan yeni ordunun adıdır.

    Uygar: Düşün, bilim, sanat ve endüstri alanlarında çok büyük bir gelişme göstermiş, dolayısıyla yaşama biçiminde gerekli bir düzeye erişmiş ülke ya da toplum.

    Islahat Fermanı (28 Şubat 1856): Sultan Abdülmecit tarafından, Kırım Savaşı devam ederken, İngiltere ve Fransa'nın Osmanlı İmparatorluğun'da yaşayan azınlılklara çeşitli haklar verilmesini talep etmeleri üzerine ilan edilmiştir. Avrupalı Devletlerin baskılarıyla, ilan edilen bu fermanla Osmanlı Devleti'nin dağılmasının da önüne geçilmek istanmiştir. Bu fermanla, Tanzimat Fermanı'yla yapılacağı bil-dirilen yenilikler yeniden ele alınmıştır. Bu fermanın en önemli özelliği ülkedeki Müslümanlarla, Müslüman olmayanların aynı hukuksal ve yönetsel haklara sahip olması ve Osmanlı Devleti'nin insan hakları ilkelerini kabul etmesidir. Islahat Fermanı'na göre: 1. Halkın tümüne din ve mezhep özgürlüğü tanındı. Okul, kilise ve hastane gibi azınlıkların yararlandığı yerler devlet bütçesinden onarılacaktı. 2. Gayrimüslimler için söylenen aşağılayıcı deyimlerin kullanılması yasaklandı. 3. Gayrimüslimlerin diledikleri okula girmeleri ve diledikleri işleri yapabilmeleri sağlandı. 4. Duruşmaların açık olması, tutukevlerinin iyileştirilmesi, yasaların azınlıkların dillerine çevrilmesi sağlandı. 5. İşkence, dayak, angarya ve yargılanmadan cezalandırma kaldırıldı. 6. Vergilerin herkesin gelirine göre alınması, vergi adaletinin sağlanması kararlaştırıldı. 7. Askerlik için bedel yöntemi benimsendi, askerlik sağlam kurallara bağlandı. 8. Gayrimüslimlerin de eyalet ve sancak meclislerine seçilmeleri sağlandı. 9. Yabancılara da ülkede mal ve mülk sahibi olabilme ayrıcalığı verildi. 10. Tarım ve ticaret işleri düzenlendi, herkesin ticari işletmeler açabilmesinin koşulları sağlandı.

    Çengi: Dansöz.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü