Eğitim Sitesi

Bronşit Nedir? Bronşit Hakkında Kısaca Bilgi

Bronşit Terimi Hakkında Bilgiler

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Bronşit:

Bronşların iltihaplanması.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Bronşit:

Bronş ve bronşçuklarda bakterilerin yerleşip üreyerek iltihap oluşturması.

 

Biyoloji Terimi Olarak Bronşit:

Bronşlarda bakterilerin yerleşip üreyerek iltihaplanması.

 

    Benzer Sağlık-Tıp Terimleri

    İktiyozis: İktiyozis, insan ve evcil hayvanlarda görülen kalıtsal bir cilt hastalıkları ailesidir. İktiyozis kelime anlamı olarak "balık cildi" demektir. Bu hastalığın görüldüğü insan ve hayvanlar balığın pullarını andıran bir görünüm içindedir.

    Regurjitasyon: Yenilen yiyecek ve içeceklerin, kusma olmaksızın ağıza geri gelmesi.

    Hemoglobin: Eritrositlerin (alyuvarların) içindeki, dokulara oksijen taşıyan renkli madde. Elektronik kan sayımı cihazlarının çıktılarında "HBG" şeklinde belirtilir.

    Kemoterapi: Kanserin ilaçlarla tedavisi. Genellikle birden fazla sayıda ilaç birlikte kullanılır. İlaçlar ağızdan veya serumla damardan verilir. Genelde bu ilaçlardan kötü hücrelerin yanında vücudün normal hücreleri de etkilendiğinden tedavinin aralıklı olarak (örneğin 4-6 haftada bir) uygulanması kuraldır. Yüksek doz kemoterapi dendiğinde daha çok kanser hücresi öldürebilmek amacıyla ilaçların normal (sağlıklı) kemik iliği kök hücrelerini de yok edebilecek derecede yüksek dozlarda kullanılması anlaşılır. Hastaları kemik iliği yetersizliğinden kurtarabilmek için böylesine yoğun bir kemoterapinin ardından mutlaka kök hücre nakli yapılmalıdır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sağlık-Tıp Terimleri Sözlüğü