Eğitim Sitesi

Brahmanizm Nedir? Brahmanizm Hakkında Kısaca Bilgi

Brahmanizm Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Brahmanizm:

Eski bir Hint inanışıdır. Bu inanışa göre,insanlar yüce yaratıcı olan Brahman'ın vücudunun değişik yerlerinden yaratıldıklarından, birbirlerine eşit değildir ve belirlenen sınıf ve zümreler içinde kalmak zorundadır. Bu sınıflaşmaya kast sistemi denilir ve soydan gelen zorunlu bir durumdur. Bu sınıflar dört çeşittir:
1. Brahmanlar : Rahipler sınıfı
2. Kşatriyalar : Soylular ve askerler sınıfı
3. Vaysyalar : Çiftçiler ve tüccarlar sınıfı
4. Sudralar : Hizmetkarlar ve işçi sınıfı
Bu dört sınıfın dışında kalan insanlara Parya denir ve aşağılanmış topluluklardır.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Aşar (Onda Birler): 1- İslam devletlerinde, Müslüman reayadan elde ettikleri tarımsal ürün üzerinden toplanan onda bir oranındaki vergidir. 2- Müslüman olanların toprak ürünlerinden hazine giderleri için onda bir oranında alınan vergi.

    Abdalan-ı Rum: Osmanlı Devleti'nde fetih yapılacağı zaman askerlerden önce fethedilecek bölgeye gidip insanların gönüllerini kazanmaya çalışan kişilere abdâl veya Abdalân-ı Rum deniliyordu.

    Arşın: Eski bir uzunluk ölçüsü olup, 68 santimetre uzunluğundadır. 1 Nisan 1931 tarihinde çıkarılan bir yasa ile kullanımdan kaldırılmış, metrik sisteme geçilmiştir.

    Kapitülasyonlar: Fransa'ya Kapitülasyonların Verilmesinin Siyasal Nedenleri Kanuni'nin, Avrupa'da Şarlken'e karşı giriştiği mücadelede, Fransa'yı yanına çekmek istemesi. Kanuni'nin Avrupa Hristiyan birliğini parçalamak istemesi. Avrupa'da bir bağlaşık elde etmek isteği. Fransa ile 1535 tarihinde bir antlaşma imzalandı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü