Eğitim Sitesi

Boylamın Etkileri Nedir? Boylamın Etkileri Hakkında Kısaca Bilgi

Boylamın Etkileri Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Boylamın Etkileri:

- Boylamın Dünya üzerinde bilinen tek etkisi yerel saat farkları üzerindedir.

Not: Aynı Boylam( meridyen ) üzerindeki tüm noktaların yerel saati aynıdır. Fakat Güneşin doğma ve batma saatleri farklıdır. (Yer ekseninin eğik olmasından dolayı) Sadece 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde aynı boylam ( meridyen ) üzerinde güneş aynı anda doğar aynı anda batar.

- Dünya ekseni çevresinde batıdan doğuya doğru döndüğü için güneş önce doğudaki noktalardan doğar ve batar.Bu nedenle daima doğudaki bir noktanın yerel saati daha ileridir.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Frigofrik: Soğutma özelliği olan, soğutucu

    Kültür: 1- Kişisel veya toplum olarak sahip olunan, olayları ve davranışları karşılayan, duyuş, düşünüş şekilleriyle tarih içinde meydana gelen fikir ve sanat eserleriyle maddi ve manevi değerlerin bütünü. 2- Tarihsel, toplumsal gelişme süreci içinde yaratılan bütün maddi ve manevi değerler ile bunları yaratmada, sonraki nesillere iletmede kullanılan, insanın doğal ve toplumsal çevresine egemenliğinin ölçüsünü gösteren araçların bütünüdür.

    Astronomi (Gök Bilimi): Gök cisimlerinin uzaydaki durumlarını, hareketlerini fiziksel ve kimyasal yapılarını inceleyen bilim.

    Geçit: İki alçak alanı birbirinden ayıran sıradağlar üzerinde ulaşımın en kolay yapıldığı vadi ya da boyunlar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü