Eğitim Sitesi

Biyomas Nedir? Biyomas Hakkında Kısaca Bilgi

Biyomas Terimi Hakkında Bilgiler

Ekoloji - Çevre Terimi Olarak Biyomas:

Belirli bir türün veya çeşitli türlerden oluşan canlı toplumun herhangi bir zamanda sahip oldukları toplam kitledir. Bitkilere ait olana bitkisel kütle (fitomas), hayvanlara ait olana hayvansal kütle (zoomas) denir. Bitkisel kütle için ölçü birimi, belirli bir alandaki taze ve kuru ağırlıktır.

 

Biyoloji Terimi Olarak Biyomas:

1. Belli bir habitatta bulunan organizmaların toplam ağırlığı.

2. Beslenme basamağındaki canlıların toplam organik madde ağırlığına biyokütle (biyomas) denir.

 

Coğrafya Terimi Olarak Biyomas:

Bir basamaktaki mevcut enerjinin gözle görülür şekli. Herhangi bir anda ortamda bulunan canlıların ağırlığı. Biyolojik kütle.

 

    Benzer Ekoloji - Çevre Terimleri

    Klimax: Bir orman yangınından sonra tekrar oluşması için, doğal yapının kabul ettiği bir bitki örtüsü yerleşir(çayır), aradan bir zaman geçtikten sonra yerini fidanlık ve bataklık alır ve zaman akışı içinde daha kuvvetli ağaç tipleri görülmeye başlar. Bu sirkülâsyonunu doğal seyrini takip ederek yörenin iklimine uygun bitki türleri yerleşir. İşte bu yerleşim sistemine ekolojik dilde klimax(klimaks) denir.

    Tür: Canlılar sistematiğinde cinslerin taksonomik alt birimleridir. Türleri oluşturan bireyler birbirleri arasında melezlenip fertil döl verebilirler. Aynı türden olan bireyler arasında morfolojik, fizyolojik ve biyolojik özellikleri yönünden önemli farklılıklar yoktur. Örneğin, aynı türdeki bitkilerin yaprak, çiçek, meyve ve tohum yapıları büyük farklılık göstermezler.

    Zerofitler: Kurak ortamlarda yaşayan bitkisel canlılardır.

    Plankton: Deniz ve tatlı sularda suyun pasif hareketiyle sürüklenen küçük organizmalardır. Besin zinciri su ortamında bitkisel planktonlarla başlar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekoloji - Çevre Terimleri Sözlüğü