Eğitim Sitesi

Beyaz Cüce Nedir? Beyaz Cüce Hakkında Kısaca Bilgi

Beyaz Cüce Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Beyaz Cüce:

1- Yüzey sıcaklığı yaklaşık 100.000 K olan, birkaç bin kilometre çapında küçük yıldız. Güneş benzeri yıldızların evriminin son basamağı. Enerji üretimi durduğu için soğuma sürecinde olan cisimlerdir.

2- Küçük kütleli bir yıldızın ölümünden artakalan, yaklaşık Dünya büyüklüğünde, sıcak ve parlak demir yıldız çekirdeği.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Süpernova Patlaması: Büyük kütleli yıldızların yakıtlarını tükettikten sonra ani çökmesiyle oluşan çok güçlü patlama.

    Yıldız: 1. Uzaydaki "bulutsu" denilen gaz ve toz yığınlarının bir araya gelip sıkışmasıyla meydana gelen genellikle küresel yapıda olan gökcisimleridir. Yıldızlar canlılar gibi doğar, yaşar ve ölürler. Ömrü biten yıldızlar uzay boşluğunda şiddetli bir patlamayla dağılır. Isı ve ışık yayan yıldızlar farklı renklere sahip olabilirler. Renkler yıldızın sıcaklığı hakkında bilgi taşır. Sıcak yıldızlar mavi ya da beyaz, orta sıcaklıktakiler sarı, soğuk yıldızlar ise kırmızı renkte görülür. 2. Çekirdeklerinde meydana gelen termonükleer tepkimeler sayesinde enerji yayan, büyük oranda gazdan oluşan gökcisimleri. 3. Yıldız yoğun ve ışık saçan bir plazma küresidir.

    Messier: (Charles Messier) 18 yüzyılda yaşamış Fransız gökbilimci.

    Alan Hızı: Devinen bir cismi duran bir noktaya (konsayı başlangıcı) birleştiren doğru parçasının (yarıçap vektörü) birim zamanda süpürdüğü alan.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü