Eğitim Sitesi

Belirsizlik Zamiri Nedir? Belirsizlik Zamiri Hakkında Kısaca Bilgi

Belirsizlik Zamiri Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Belirsizlik Zamiri:

Biri, birisi, başkası, herkes, kimse vb. belirsizlik zamirleridir. TUBİTAYs168: İsimleri tam olarak değil, belli belirsiz anlatan zamirlere belgisiz zamirler denir.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Asıl Ünlem: Her zaman ünlem özelliği gösteren ünlemler.

    Hikâye Birleşik Kipi: Fiil kipinin gösterdiği oluş ve kılışın geçmiş zamanda gerçekleştiğini bildiren birleşik çekim türü. Asıl fiilin kipleri ile -i fiilinin görülen geçmiş zamanının veya ekleşmiş şeklinin birleşmesi ile ortaya çıkar. Emir dışındaki bütün kiplerin bir hikaye biçimi vardır.

    Olay Paragrafı: Olmuş ya da olabilecek türdeki olayları, kişi, yer ve zaman göstererek anlatan cümlelerden oluşmuş paragraflardır. Bu paragraflarda belli bir olay yer alır. Olay paragraflarına, roman, öykü, masal gibi edebiyat türlerinde rastlanır. Bu paragraflarda temel amaç okuru olay içine çekmek, olay içinde yaşatmaktır. Olay paragrafları genellikle öyküleyici anlatım biçimi kullanılarak kurulur. Örnek : İlk dinlediğim konserdi bu. Çalgıcıları yönetenin müzik öğretmenimiz Suat Bey olduğunu görmeyeyim mi? Hem de smokin giymişti. Penguen gibi bir görünüşü vardı. Elindeki şef değneği ile sahnedeki çalgıcıları değil de, sanki dünyayı yönetiyormuş gibiydi. Nasıl oluyor da böyle bir adam, bizim gibi bacaksızlara müzik dersi vermeye geliyor. Biz de onunla alay etmeye kalkıyorduk.

    Türemiş Kelime: Ad ve fiil soylu kelime köklerinden yapım ekleriyle genişletilerek bağlandığı kelimeyle ilgili yeni anlamlar kazanmış kelime: yazlık < yaz+lık, kutlu < kut+lu vb.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü