Eğitim Sitesi

Bedel (Nâib) Nedir? Bedel (Nâib) Hakkında Kısaca Bilgi

Bedel (Nâib) Terimi Hakkında Bilgiler

Hac ve Umre Terimi Olarak Bedel (Nâib):

Başkası adına hac eden vekil. Üzerine hac farz olduğu halde bu ibadeti hastalık ve yaşlılık gibi şer'î bir mazeret sebebiyle bizzat yapamayan kimsenin yerine hac yapan kimse demektir.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Bedel (Naib):

Sözlükte karşılık, denk, eşit anlamlarına gelen bedel, bir hac terimi olarak, üzerine hac farz olduğu halde bu ibadeti hastalık ve yaşlılık gibi şer'î bir mazeret sebebiyle bizzat yapamayan kimsenin yerine hac yapan kimse demektir.

 

    Benzer Hac ve Umre Terimleri

    Remy-i Cimar: Sözlükte remy atmak, ayıplamak ve yönelmek; cimar ise,çakıl taşları ve ateş koru, kor parçaları demektir. Remy-i cimâr ise, taş atmak demektir. Dînî bir kavram olarak, haccedenlerin kurban bayramı günleri Mina'da, halk arasında şeytan diye isimlendirilen yerlere, usulüne uygun olarak, küçük taşlar atmalarını ifade etmektedir.

    Meş'ar-il Haram: Müzdelife'de bir tepe. Müzdelife vakfesinin bu tepede yapılması sünnettir.

    Hatim ve Hicr-i İsmail: Kâbe'nin kuzey duvarı önünde bulunan yarım daire şeklindeki duvara "Hatim" denir. Bu duvarla Kâbe arasındaki boşluğa ise "Hicr-i İsmail" denir. Burası Kâbe'nin iç kısmı ile aynı hükümde olup içinde sadece nafile namazlar kılınabilir.

    Tavafın Çeşitleri: Tavafın üç çeşidi vardır. Bunlar Nezir, Tahiyat'ül Mescid ve Tatavvu'dur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Hac ve Umre Terimleri Sözlüğü