Eğitim Sitesi

Başkanlık Divanı Nedir? Başkanlık Divanı Hakkında Kısaca Bilgi

Başkanlık Divanı Terimi Hakkında Bilgiler

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Başkanlık Divanı:

Meclis üyeleri arasından, gizli oyla seçilen meclis birinci ve ikinci başkan vekili ile en az iki kâtip üyeden oluşan kurul.

 

Siyaset Terimi Olarak Başkanlık Divanı:

Milletvekilleri arasından seçilen TBMM Başkanı, 4 Başkanvekili, 7 Kâtip Üye ve 3 İdare Amiri'nden oluşan kuruldur. Ancak, Danışma Kurulu'nun önerisi ve Genel Kurul'un kararıyla kâtip üye ve idare amirlerinin sayıları artırılabilir.

 

Parlamento (TBMM) Terimi Olarak Başkanlık Divanı:

Milletvekilleri arasından seçilen TBMM Başkanı, 4 başkanvekili, 7 kâtip üye ve 3 idare amirinden oluşan, hem yasama faaliyetlerinde hem de idari işlerin düzenlenmesinde önemli işlevleri bulunan kuruldur. Danışma Kurulunun önerisi ve Genel Kurulun kararıyla kâtip üye ve idare amirlerinin sayıları artırılabilir .

 

    Benzer Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimleri

    Dava Hakkı: Bir kimsenin devletin bağımsız ve tarafsız yargı organlarına, yani mahkemelere başvurarak hakkının elde edilmesi.

    Mantar Kent: Nüfusu hızla artan yerleşim bölgesi.

    Mimar: Yapıların tasarımını yapıp bunların uygulamasını yöneten sanat ve fen adamı. Mimar, bir yapının gerçekleştirilmesinde bu ekibin iş birliğinin yöneticisi durumu.

    Kesin Hesap Cetveli: Belediyelerin gerçekleşen yıllık harcama ve gelirlerinin gösterildiği tablodur. Her yıl bütçesinin kesin hesabı, belediye başkanı tarafından hesap döneminin bitiminden sonra mart ayı içinde encümene sunulur. Kesin hesap, belediye meclisinin mayıs ayı toplantısında görüşülerek karara bağlanır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimleri Sözlüğü