Eğitim Sitesi

Basit Sözcükler Nedir? Basit Sözcükler Hakkında Kısaca Bilgi

Basit Sözcükler Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Basit Sözcükler:

Herhangi bir yapım eki almamış ya da bir sözcükle birleşmemiş olan sözcüklere yapıları yönünden basit sözcük denir.
Örnek :
Kuşların kanadına yazdım aşkımı.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Etken Çatılı Eylem: Çatı eki almayan, gerçek özne bulunduran eylem.

    Küçük Ünlü Uyumu: Bir sözcükteki ünlülerin düzlük-yuvarlaklık yönünden uyumudur. Türkçe bir sözcüğün ilk hecesinde düz ünlülerden (a,e,ı,i) biri bulunuyorsa, diğer hecelerdeki ünlülerde düz olur. Örnek : bilge, ıslak, azgın, incirler Türkçe bir sözcüğün ilk hecesinde yuvarlak ünlülerden (o,ö,u,ü) biri bulunursa ikinci ve diğer hecelerde ya düz-geniş (a,e) ya da dar-yuvarlak (u,ü) ünlüler yer alır. Örnek : oduncu, gülümsemek, kömürlük, öğrenci

    Şiir: 1- Seslerin, ritimlerin, uyumların kaynaşmasıyla en güçlü duyguları, izlenimleri, coşkuları canlandırma ve etkileme sanatı; koşuk. 2- Zengin sembollerle, ritimli sözlerle, seslerin kullanılmasıyla ortaya çıkan edebî anlatım biçimi, manzume, nazım.

    Bağlaç: 1. İki sözcüğü, iki sözcük öbeğini, iki cümleyi birbirine bağlayan sözcük. 2. Söz içinde birden çok kelimeyi, kelime grubunu veya cümleyi birbirine bağlayarak aralarında çeşitli yönlerden ilgiler kuran görevli kelimeler. Bazı bağlaçlar, bağladıkları ögelerden önce veya sonra tekrarlanarak da kullanılırlar: ile, ve, veya, ya, ya da, de, hem...hem, ne...ne vb.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü