Eğitim Sitesi

Baltacı Nedir? Baltacı Hakkında Kısaca Bilgi

Baltacı Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Baltacı:

Padişah sarayının dış hizmetlerinde kullanılan görevlilere verilen unvan.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Baltacı:

Sarayda harem muhafızlarına verilen ad. / Seferler sırasında askeri birliklerin önünde giden ve yolların kapanmasına neden olan ağaçları kesen eli baltalı olan, uzun sakal bırakıp meşin önlük giyen özel seçilmiş iri yapılı askerler.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    İntisap: 1. Bağlanma. 2. Girme.

    Öncü: Önde gidip haber götüren, ileti ulaştıran kimse.

    Pasarofça Antlaşması (1718): Osmanlı Devleti ile Avusturya arasında imzalanan bu antlaşma ile : 1. Yukarı Sırbistan, Belgrat, Sırmiyum, Batı Eflak ve Banat Yaylası (Temeşvar) Avusturya'ya bırakıldı. 2. Venedik'ten alınan Mora ve Grit Osmanlılarda kaldı. 3. Arnavutluk ve Dalmaçya kıyılarındaki bazı kaleler Venedik'e verildi. Antlaşmanın Önemi : 1. Osmanlı Devleti, Batı'nın üstünlüğünü tamamen kabul etti ve toprak kurtaramayacağını anladı. 2. Osmanlılar, Ortodoksları koruma görevini son kez yerine getirdi. 3. İngiltere ve Hollanda'ya verilen ayrıcalıklar Kapitülasyona dönüştürüldü. 4. Pasarofça Antlaşması'nın yarattığı barış ortamında Lale Devri'ne girildi ve ilk defa Batı tipinde ıslahatlara gidildi.

    Seferberlik: Bir ülkenin silahlı kuvvetlerinisavaşa hazır duruma getiren, ülkenin ekonomisini, yönetimini savaş gereklerine uyacak duruma sokanhazırlıkların ve önlemlerin tümü.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü