Eğitim Sitesi

Bağlayıcı Ünsüz Nedir? Bağlayıcı Ünsüz Hakkında Kısaca Bilgi

Bağlayıcı Ünsüz Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Bağlayıcı Ünsüz:

1. Ünlüyle biten kelime kök ve gövdelerine ünlü ile başlayan bir ek eklendiğinde veya ünlüyle başlayan başka bir kelime ile birleştiğinde aradaki ses boşluğunu ve ünlü çatışmasını önlemek için kullanılan ünsüz, koruyucu ünsüz: anla-y-an, dinle-y-en gibi.

2. Ünlüyle biten sözcükler, ünlüyle başlayan bir ek aldıklarında, iki ünlünün yan yana gelmesini önlemek amacıyla araya n, s, ş, y ünsüzlerinden birini alır. Buna kaynaşma, bu harflere de kaynaştırma harfi denir.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Dudak Ünsüzü: Dudakların arasından çıkan ünsüzler."b, m, v"gibi ünsüzler.

    Soru Zamiri: Adın yerini tutan ve soru sormaya yarayan zamir. Hangisi, kim, ne, neyi, neden vb. zamirlerdir. Başlıca soru zamirleri şunlardır: kim, ne, kaçı, bazıları, hangisi, ne kadarı...

    Harf: Bir dilin başlıca seslerini yazıda göstermeye yarayan ve alfabeyi oluşturan işaretlerden her biri. Dildeki en küçük birim, harftir. Türkçede 29 harf vardır. Türkçede a, b, c, d, f, g gibi.

    İyelik Ekleri: Adın karşıladığı nesnenin bir şahsa veya nesneye ait olduğunu belirten çekim ekleri. Türkçenin iyelik ekleri şunlardır: Teklik 1.şahıs: +(ı)m/+(u)m: iş + i + m Teklik 2.şahıs: +(ı)n/+(u)n: iş + i + n Teklik 3.şahıs: +ı/+u: iş + i Çokluk 1. şahıs: +(ı)m(ı)z/ +(u)muz: iş + i + miz Çokluk 2. şahıs: +(ı)n(ı)z/ +(u)nuz: iş + i + niz Çokluk 3. şahıs: +ları/ iş + ler + i

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü