Eğitim Sitesi

Bağışıklık Nedir? Bağışıklık Hakkında Kısaca Bilgi

Bağışıklık Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Bağışıklık:

Bir organizmada, mikroorganizmalara ve bunların oluşturduğu maddelere karşı oluşturulan normal olmayan şartlara karşı koymayı sağlayan, doğal yada sonradan kazanılmış direnç.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Bağışıklık:

Bir organizmada, bazı mikroplara, mikroorganizmalara ve bunların oluşturduğu maddelere karşı oluşturulan normal olmayan şartlara karşı koymayı sağlayan, doğal ya da sonradan aşı ile kazanılmış direnç.

 

Ağız ve Diş Sağlığı Terimi Olarak Bağışıklık:

Belirli bir mikroorganizmaya karşı vücudun direncidir. Aktif ve pasif olmak üzere iki tip bağışıklık (immünite) vardır. Aktif immünite, hastalığın, çok hafif de olsa, bizzat geçirilmesiyle oluşur. Hastalığa neden olan organizmalar, vücutta antikor reaksiyonları uyandırırlar ve bu reaksiyonlar, bazı vakalarda, hayat boyu devam eder. Pasif immünite ise, antikor reaksiyonu uyandırıcak nitelikte, fakat kuvveti azaltılmış veya değiştirilmiş olan mikropların vücuda aşılanmasıyla oluşur.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Bağışıklık:

 İnsan vücudunu dış etkenlere karşı koruyan savunma sistemine bağışıklık denir.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Atreziya: Normal vücut deliği, geçit ya da boşluğunun yokluğu ya da kapalılığı.

    Işık Kirliliği: Işığın ihtiyaç sınırları dışında kullanılmasına ışık kirliliği denir. Yanlış zamanda, yanlış yerde ve yanlış miktarda ışık kullanımı ışık kirliliğine neden olur. Doğal hayat, ışık kirliliğinden olumsuz etkilenmektedir. Hayvanlar, ışık kirliliği nedeniyle göç yollarını şaşırabilmektedir. Yumurtadan çıkan deniz kaplumbağaları, yapay ışıklandırma nedeniyle ışığa doğru yönelmekte, bu nedenle pek çok yavru kaplumbağa denize ulaşamamaktadır.

    Stilet: Yapışkan organ.

    Nodül: Baklagil köklerinde azot bağlayan bakterilerin ortak yaşamaları sonucu köklerde meydana gelen yumru şeklindeki yapılar. Azot tespit eden bitkilerin köklerinde azot tespitini gerçekleştiren bakterilere ev sahipliği yapan özelleşmiş yapı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü