Eğitim Sitesi

Astronomi Nedir? Astronomi Hakkında Kısaca Bilgi

Astronomi Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Astronomi:

1. Gök cisimlerinin özelliklerini, birbirleriyle ilişkilerini ve gök olaylarını inceleyen bilim dalına astronomi denir.

Astronomi sözcüğü eski Yunancadaki "astron" ve "nomos" sözcüklerinden türetilmiş, "yıldızların yasası" ya da " yıldız bilimi" anlamına gelmektedir. Astronomi bilimi, tarihsel olarak en önce gelişen temel bilimdir. İnsanların gökyüzündeki olayları anlayabilme, güneş tutulması gibi tekrarlayan olayları önceden tahmin edebilmesiyle doğan astronomi bilimi zamanla evrenin yapısını anlayabilme, evrenin nasıl bir geçmişe sahip olduğu ve nasıl bir geleceğe sahip olacağı konusundaki kuvvetli merak ile gelişimini sürdürmüştür.

2. Gök cisimlerinin fiziksel ve kimyasal özellikleri konumlarının hesaplanması gibi konular yanında evrenin yapısı nasıl oluştuğu ve evrimin nasıl olduğu gibi konular ile ilgilenir. Ayrıca; Kökenleri, evrimleri, fiziksel ve kimyasal özellikleri bakımından gök cisimlerini inceler.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Astronomi:

Uzay ve uzay cisimlerini, gök cisimlerinin özelliklerini ve birbirleriyle ilişkilerini inceleyen bilim dalı. Gök bilimi.

 

Tarih Terimi Olarak Astronomi:

Gökbilimi.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Astronomi:

Gök cisimlerinin konumlarını, hareketlerini, birbirlerine olan uzaklıkların ölçülmesini, bunların fizik ve kimya bakımından yapılarını anlatan bilim, gök bilimi.

 

Genel Türkçe Terimi Olarak Astronomi:

Gök bilimi.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Astronomi:

Gök bilim.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Elongasyon: Uzanım Açısı. Bir gök cisminin gökyüzünde Güneşe olan açısal uzaklığı.

    Rumi Takvim: Mali işlerde kullanılmak üzere eski Bizans takvimi esas alınarak hazırlanmıştır. 1839'da bütün resmî ve mali işlemlerde hicri takvimle beraber kullanılmaya başlanmıştır. Başlangıç olarak "Hicret" esas alınmış, ancak güneş yılı esasına göre hazırlanmıştır. Rumi takvim 1 Ocak 1926'da miladi takvimin yürürlüğe girmesine kadar kullanılmıştır. Miladi takvimin kabul edilmesine rağmen mali yılbaşı 1 Mart olarak kabul edilmiş ve bu uygulama 1982'ye kadar devam etmiştir. Yeni uygulamayla 1 Ocak 1983 gününden itibaren 1 Ocak günü hem takvim başı hem de mali yılbaşı olarak kabul edilmiştir.

    Akıntı: Bir topluluğun (yıldız ya da cisimler) belli bir doğrultudaki devinmesi.

    Nötron Yıldızı: 1. Madde'nin, nötronları birbirine değecek kadar sıkışık olduğu, yalnızca 10-20 kilometre çapındaki küçük, ölü yıldız. 2. Neredeyse tümüyle nötronlardan oluşana kadar kendi içine çökmüş bir yıldız çekirdeği. Kütlesi Güneş'inkinin 1,5 - 3 katı olduğu halde çapı çok küçüktür ( genellikle 10 km civarında ) nötron yıldızları pulsar olarak gözlenir. 3. Orta kütleli yıldızların ölümüyle oluşan, nötronların birbirine değecek kadar yakın durduğu aşırı yoğun ölü yıldız.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü