Eğitim Sitesi

Artık Yıl Nedir? Artık Yıl Hakkında Kısaca Bilgi

Artık Yıl Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Artık Yıl:

Her dört yılda bir, 366 gün alınan yıl. Bu yılda Şubat ayı 29 çeker.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Gama Işını: Dalga boyu x-ışınlarından daha kısa, daha yüksek enerjili fotonların oluşturduğum ışınım.

    X-Işınları: 0,01 ile 10 nanometre arasında dalga boyuna sahip ışınlardır (bir atomun boyu kadar). Alman fizikçi Wilhelm Conrad ROENTGEN (Vilhelm Konred Röntgın) tarafından keşfedilmiştir. Sınıflandırmada nereye ait olduklarını bilmediği için onlara X-ışınları adını vermiştir. X-ışın kaynakları X-ışın lambaları, X-ışını tüpleri ve metal bir hedefe çarpan hızlı elektronlardır. X-ışınları yumuşak maddelerin içine nüfuz edebilir.

    Karanlık Madde: 1. Varlığı, yaydığı ışınım yoluyla değil de dinamik yöntemlerle saptanabilen madde. 2. Işınım yaymadığı için doğrudan gözlenemeyen, ancak varlığı dolaylı yollarla hesaplanabilen madde.

    Keşif (Casus) Uyduları: Keşif (casus) uydulardaki gibi bazı uyduların kamuoyuna yönelik kullanımı sınırlıdır. Keşif uyduları diğer ülkeleri gözetlemek ve bu ülkelerdeki askerî aktiviteler ile ilgili bilgi toplamak amacıyla kullanılır. Casus uydular bir ülke üzerinden geçerken o ülkeye ait radyo ve radar iletişimini kaydeder. Bu uydular savaş başlığıyla donatılıp alçak Dünya yörüngesi üzerine oturtularak yeryüzündeki mevcut hedeflere karşı yörüngesel bir silah olarak kullanılabilir. Bununla beraber uydular fırlatılan füzeyi ya da uzayda meydana gelen bir nükleer patlamayı da algılayabilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü