Eğitim Sitesi

Ars Antiqua (Lat.) Nedir? Ars Antiqua (Lat.) Hakkında Kısaca Bilgi

Ars Antiqua (Lat.) Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Ars Antiqua (Lat.):

14. Yüzyıl içinde "Eski Sanat" olarak tanımlanan sanatsal eğilime verilen addır. Yine müzik tarihi içinde eski tarz org çalmaya verilen isim.

 

    Benzer Müzik-Dans Terimleri

    Tokkata: Özellikle orgla seslendirilen ve doğaçlama esası üzerine yazılmış bir müziksel biçim. Füge benzer. Eski bestecilerden özellikle Frescobaldi ve Bachorg için çok güzel tokkata eserler bırakmışlardır.

    Motif: 1- Bir yapıtın kuruluşunun ana öğelerinden biri olarak kullanılan ve bir müzik fikrinin kaynağı olan parça. 2- Anafikir. Çekirdek. Bir müzik düşüncesinin en küçük birimi. Göze. Motive (İng.). 3- Müzikte anlamlı en küçük yapı taşı. 4- Bir müzik yapıtının tümüne ya da bir bölümüne, çeşitli yönlerden birlik sağlayan, belirleyici küçük birim.

    Chaconne: (Şakon) (İtal. Ciacona) 1- İspanyol kaynaklı olduğu sanılan bir dans. Aslında 4/4 ölçüdedir. Sanat müziğinde kullanılışı, pes alanda tekrarlanan 3/4 ölçüdeki motif üzerine çeşitlemelere dayanır. Passacaglia'ya benzer. 2- Barok süitlerinin (küçük dans parçalarının) çok sevilen bir bölümünü oluşturan dans parçası.

    Alterasyon: Değiştirici koyarak bir notanın ses yüksekliğini değiştirmek. Altération (Fr.).

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü