Eğitim Sitesi

Anıt Nedir? Anıt Hakkında Kısaca Bilgi

Anıt Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Anıt:

1- Önemli bir olayın ya da büyük bir insanın anısını yaşatmak üzere dikilen, göze çarpacak büyüklükte heykel veya yapı, abide.

2- Tarih ve sanat değeri büyük yapı.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Anıt:

1- Toplum için önemli olan kişilerin veya olayların yapıt olarak gelecek kuşaklara aktarılması.

2- Önemli bir olayı veya büyük bir kişinin gelecek kuşaklar tarafından tarih boyunca anılması için yapılan göze çarpacak büyüklükte sembol niteliğinde yapı, abide.

 

Sanat Terimi Olarak Anıt:

1. Abide de denir. "Anmak" kökünden türetilen anıt sözcüğü, bir olayı hatırlatmak, önemli bir kişinin/kişilerin ya da kültürün anısını yaşatmak, askerî bir başarıyı, toplumun değer verdiği bir ilke, düşünce, kavram ya da ülküyü yüceltmek, simgelemek amacıyla konuyla ilgili yere, bir meydana geniş bir alandan görülebilecek biçimde çevreye egemen bir konuma yerleştirilen yazıt, sütun, heykel ya da mimari yapıtları tanımlar.

2. Önemli bir olayın veya büyük bir kişinin gelecek kuşaklarca tarih boyunca anılması için yapılan, göze çarpacak büyüklükte, sembol niteliğinde yapı, abide.

3. Herhangi bir olay, kişi veya topluluğun anısı için yapılan heykel veya yapı (abide).

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Anıt:

Önemli bir olayın veya büyük bir kişinin gelecek kuşaklarca tarih boyunca anılması için yapılan, göze çarpacak büyüklükte, sembol niteliğinde yapı, abide.

 

İnşaat Terimi Olarak Anıt:

1. Önemli bir olayın ya da büyük bir insanın anısını yaşatmak üzere dikilen, göze çarpacak büyüklükte heykel veya yapı, abide.

2. Tarih ve sanat değeri büyük yapı.

 

    Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri

    Korniş: 1. Bina cephelerinde üst kenarı sınırlayan ya da kat döşeme düzeylerini belirten profilli silme. 2. Perdelerin asıldığı ya da perde rayını gizleyen ahşap ya da metal pervaz.

    Köşe Pahı: Gizli dere içine veya Çatı yüzeyine serilen örtü tipi malzemelerin çatı duvar veya çatı kalkan duvar birleşim noktalarında, duvar yüzeyine rahatlıkla döndürülebilmesi için oluşturulan pahlardır.

    Ayaklı Lavabo: Klasik lavabodan farkı, lavabo altındaki tam ayaktır. Ayak burada taşıyıcı değil görüntü ve model farklılığı veren bir aksesuardır.

    Dönüşlü Merdiven: Aynı doğrultuda olmayan en az iki merdiven kolundan oluşan merdivenlerdir. Sahanlık yerine dönüş yapmaya imkan veren konik hazırlanmış basamaklar bulunur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü