Eğitim Sitesi

Anarşizm Nedir? Anarşizm Hakkında Kısaca Bilgi

Anarşizm Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Anarşizm:

Kurucusu Proudhon, en tanınmış savunucuları da Bakunin, Kropotkin ve Stirner'dir. Tüm kurumlara (ahlak, hukuk, eğitim, din, ekonomi, siyaset, devlet, ordu vs.) ve tüm kurallara (ahlak, din, hukuk, disiplin vs. ) karşıdırlar. Bütün bu kurum ve kuralların yok edilmesi gerektiğini savunurlar. Çünkü insanların bunlara ihtiyacı yoktur. İnsan özünde iyi bir varlıktır ve özgür bırakıldığında daima iyi olanı yapar. Oysa bu kurum ve kurallar insanın özgürlüğünü kısıtlar. Böylelikle insan özünden uzaklaşır ve kötüye yönelir. Yani bu kurum ve kurallar bizi iyiye değil, kötüye yönlendirir. Bu yüzden ortadan kaldırılmalıdır.

 

Tarih Terimi Olarak Anarşizm:

İnsanların devlet olmaksızın barış içinde ve adil bir düzende yaşayabileceklerini savunan, bu amaçla da her türlü toplumsal ve siyasal kurala karşı çıkan kuramdır. Devletin, bireylerin mutluluğunu engelleyen, çürümüş ve zararlı bir kurum olduğunu savunur.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Anarşizm:

1. Toplumsal yaşamı düzenleyen tüm kurum ve kuralları reddeden anarşizm, doğal olarak ahlak kurallarının egemenliğini de reddeder. Bireysel iradenin her şeyin üstünde olduğunu savunan anarşizmin kurucusu Proudhon ve diğer temsilcileri Bakunin, Kropotkin ve Stirner, ahlak yasalarının diğer yasalar gibi insanları kolay yönetmek için uydurulduğunu savunurlar.

2. Devlet ya da hükümeti olmayan bir toplumun hem mümkün ve hem de arzu edilebilir olduğunu savunan a politik görüş.

3. Herkesin ortak çıkarlarının olamayacağını dolayısıyla evrensel ahlak yasasının mümkün olmadığını savunan görüş.

 

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Anarşizm:

Her türlü otorite ve düzenin gereksizliğini ortaya koyan siyasi akım.

 

    Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri

    Kaçınma-Kaçınma Çatışması: Kişinin iki olumsuz hedef arasında kalmasından doğan çatışma. Kişi bir olumsuz hedeften uzaklaştıkça diğerine yaklaşır; ikinci olumsuz hedeften uzaklaşınca da ilkine yaklaşır. Böylece iki hedef arasında bocalar.

    Embesil (Budala): Yaklaşık 20 - 49 zeka bölümüne sahiptirler. Belirli oranlarda da olsa gereksinimlerini karşılayabilirler. Yeme, içme, giyinme, soyunma gibi becerileri kazanabilirler. İleriki yaşlarda da 5 - 6 grubundaki çocukların davranışlarını gösterirler.

    Aksiyom: Mantık ve matematikte teorem ispatında öncül işlevi gören, doğruluğu açık ve seçik olarak belirli olan, bu nedenle ispatlanmasına gerek olmayan önermeler.

    Din: 1- Tanrı'ya, doğaüstü güçlere, çeşitli kutsal varlıklara inanmayı ve tapınmayı sistemleştiren toplumsal bir kurum. 2- Bu nitelikteki inançları kurallar, kurumlar, töreler ve semboller biçiminde toplayan, sağlayan düzen. 3- İnanılıp çok bağlanılan düşünce, inanç veya ülkü, kült.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü