Eğitim Sitesi

Anaerkil Nedir? Anaerkil Hakkında Kısaca Bilgi

Anaerkil Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Anaerkil:

Soyda anayı temel alan ve ailede çocukları anaya maleden Klan (gen) ve Aşiret (kabile) gibi ilkel, sınıfsız topluluklarda görülen toplumsal bir yapıdır. Bu yapı daha çok insanların toplu olarak yaşadıkları ve doğan çocukların babalarını tanımadıkları komünal (ortakçı) topluluklarda görülür.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Anaerkil:

Toplumsal yönetim gücünün kadının elinde toplandığı durum. Tüm toplumsal kurum ve kuruluşlarda (aile, devlet, kamu kurumları ve iktisadi işletmeler…) karar verme ve yönetme gücünde kadın egemenliği vardır. Ayrıca bu egemenlik kız evlat üzerinden devredilir.

 

Sanat Terimi Olarak Anaerkil:

Kadının üstünlüğüne dayalı toplumsal örgütlenme düzeni.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Maarif: Eğitim ve öğretim sistemi.

    Civelek: Osmanlı Devleti'nde Yeniçeri Ocağı'na yeni girmiş ya da, girmeye aday, yakışıklı, genç erkeklerden seçilen ve aşçıbaşının yanında çalışanlara verilen addır.

    Harp: İki veya daha çok devletin birbiriyle diplomatik ilgilerini keserek silâhlı kuvvetlerle vuruşmaları, savaş.

    Kast Sistemi: Soydangelimle sınırlandırılmış kapalı sınıf sistemidir. Hindistan'da ortaya çıkmıştır. Aryânî ırkı kendi üstünlük ve bütünlüklerini koruyabilek için halkı birbirinden farklı sosyal sınıflara ayırmışlardır. Bu sınıflar sırasıyla şöyledir: 1. Brahmanlar (din adamı ve bilginler). 2. Kısatriyalar (prensler ve askerler). 3. Vaisyaslar-Vikyalar (hayvancılık ve tarımla uğraşanlar) 4. Çudralar (işçiler, sanatkarlar ve köleler). Bir de bu sınıfların dışında kalan "Paryalar" vardır. Bunlar insan yerine dahi konulmazdı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü