Eğitim Sitesi

Altın Varak Nedir? Altın Varak Hakkında Kısaca Bilgi

Altın Varak Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Altın Varak:

24 ayarlık külçe altının dövülerek veya günümüzde makinelerde inceltilerek, 1 mm kalınlığında levhalar haline getirilmesi ve ardından güderiler arasında çok uzun süre tokmaklanması yoluyla elde edilen, yaldızlanacak yüzeye yapıştırılarak uygulanan oldukça ince altın Ievha. Altın varaklar, her birinde 24 sayfa/varak bulunan defterler halindedir. Mobilya yüzeylerinde, tavan işlemelerinde kullanılır. Altınlanacak yüzey üzerine yapıştırılması için miksiyon, tutkallı su ya da yumurta akından yararlanılır; üzerine zermühre sürülerek parlatılır.

 

Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Altın Varak:

İnce tirşeler arasında çekiçle do ve döve inceltilen altın levhalara verilen ad. iyi bir altın varak elde etmek için yaklaşık on bin çekiç darbesi gereklidir. Yapıştırma levha hâlinde tezhip de kullanılırdı; Ciltlerde ise, meşinin üstüne yumurta akı sürüldükten sonra altın varak yapıştırılır, bunun üzerine istenilen yazı ile hazırlanan ısıtılmış kalıp basılmak suretiyle şekil verilirdi.

 

    Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri

    Pompadur: Fransa'da XV. Louis devrinde ortaya çıkan mobilya ve bezeme tarzı.

    Sirkülâsyon: Dolaşım.

    Ada Tipi Davlumbaz: Bu modeller tavandan asılırlar ve çatıdaki bacaya doğru havalandırma sağlarlar. Duvara monte edilen birimlerin karakteristiklerinin çoğuna sahiptirler ancak kurulumları daha zor olabilir. Genelde ada tipi mutfak tezgahı üzerine kurulurlar.

    Basamak: Merdivenlerde yukarı ve aşağı yönde ulaşım sağlayabilmek için ayağın bastığı, yere paralel yüzey. İki rıht arasındaki ayak basılan yatay yüzey.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü